Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vládní návrh na změnu zákona o registru znečištění je podle Arniky katastrofa

30. 1. 2007
-red- [Econnect/Arnika] -


-ilustrační foto: Arnika- Ekologické občanské sdružení Arnika dnes komentovalo vládní návrh zákona pro Integrovaný registr znečišťování (IRZ), který má projednávat poslanecká sněmovna. Z registu by v případě přijetí novely mohli zmizet největší znečišťovatelé a Arnika proto prosazuje její zamítnutí a připomíná, že petici požadující dostupné informace podepsal i současný ministr Martin Bursík.

Integrovaný registr znečišťování je databáze informací o únicích a přenosech nebezpečných látek z konkrétních průmyslových podniků v České republice dostupná volně na internetu. Pokud by byl zákon přijat v předložené podobě, přijde veřejnost o přístup k cenným informacím. Z loňského žebříčku deseti největších znečišťovatelů styrenem by například zůstali pouze dva: ACO Industries, k. s. Přibyslav, který se umístil na šestém místě, a devátý Kaučuk, a. s. Kralupy nad Vltavou. Podniky ze špičky nelichotivé tabulky by z registru zmizely úplně.

Například v registru sestaveném podle nového zákona by za rok 2005 nebylo možné dohledat informace nejméně o 113 firmách. „Pokud k tomu připočteme i informace o látkách v odpadech, zmizela by podle posledního hlášení do IRZ data od 281 podniků. Ve Zlínském kraji by zmizely dvě třetiny hlášení. Přitom jde o kraj s nejvyšším množstvím ohlašovaných emisí prokázaných i potenciálních karcinogenních látek,“ shrnul důsledek navrženého zákona Milan Havel ze sdružení Arnika, který analyzoval jeho dopad na registr.

Zákon do Sněmovny předkládá ministerstvo životního prostředí, které jej obhajuje potřebou přizpůsobení české legislativy novému nařízení o evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek. Vláda si ze dvou návrhů ministerstva životního prostředí vybrala ten výhodnější pro znečišťovatele. To podle Arniky zcela ignoruje vládou schválený Národní implementační plán Stockholmské úmluvy, a Česká republika tak nebude plnit své mezinárodní závazky. Ministerstvo se vypuštěním informací o odpadech zbavuje i důležitého zdroje informací o látkách, jež má za povinnost sledovat i v odpadech pro další mezinárodní úmluvy – jedná se například o rtuť.

Zákon počítá s rozšířením registru o 21 nově ohlašovaných látek. U poloviny z nich však jde o pesticidy, které se u nás již nepoužívají a některé se ani nikdy nepoužívaly. Vyskytují se právě v odpadech, ve kterých se paradoxně nebudou muset ohlašovat.

S omezením dostupnosti informací nesouhlasí ani signatáři petice Budoucnost bez jedů II, kterou podepsalo více jak 17 tisíc lidí, včetně několika desítek významných osobností. „Mezi prvními petici podepsal také Martin Bursík. „Doufáme proto, že bude nyní z pozice ministra hájit dostupnost dat informací pro veřejnost v již fungujícím systému a nikoliv ústupky tlaku průmyslové lobby ve vládním návrhu zákona,“ dodal mluvčí Arniky Marek Jehlička.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz