Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

PlanetArk: Ilegální pěstování kávy ohrožuje tygry

19. 1. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve středu varoval, že ilegální pěstování kávy v indonéském národním parku by mohlo do deseti let vyhubit tamní tygry, slony a nosorožce. Informuje o tom agentura Reuters.

Pěstitelé kávy v národním parku Bukit Barisan Selatan, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, mýtí zeleň, aby získali půdu pro pěstování plodiny, která je pro chudý region významným exportním artiklem. WWF odhaduje, že do legálně vypěstované kávy je každoročně přimícháno až 19 600 tun kávy pěstované ilegálně. Poté je prodávána mezinárodním obchodním řetězcům, píše Reuters.

"Domníváme se, že většina společností, které kávu nakupují, o jejím skutečném původu nic netuší," oznámil WWF. Ten prý s některými řetězci už diskutoval o možnostech, jak se nákupům ilegálně vypěstované kávy vyvarovat. "Park Bukit Barisan Selatan je jedním z mála chráněných území, kde žijí tygři, sloni i nosorožci. Je to jedno z nejdůležitějších stanovišť tří nejohroženějších druhů. Ale kvůli ilegálnímu zemědělství již ztratil skoro 20 procent rozlohy lesů," uvedli podle Reuters zástupci WWF.

"Pokud bude kácení nadále pokračovat, nosorožci a tygři zmizí během deseti let," řekl pro Reuters Nazir Foead z indonéské pobočky WWF. Indonésie je druhým největším vývozcem kávy robusta, která se často používá na výrobu instantní a balené kávy prodávané v supermarketech, uvedl Světový fond na ochranu přírody.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 17. 1. 2007

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz