Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nad Romy Novém Jičíně visí hrozba stěhování

16. 1. 2007 -, Econnect

V centru Nového Jičína existuje již roky romská kolonie, kterou vytváří šest domů v lokalitách Dolní Brána, Vančurova a Palackého. Až do loňského prosince tam žili obyvatelé v klidu, než se objevila zpráva o prodeji těchto domů do soukromých rukou. Zájem novinářů z velkých médií vzbudil podezření Romů a následně zděšení z informací, že Nový Jičín čeká velké stěhování.

Vlna nevole, kterou toto oznámení vyvolalo, je možná zbytečná, anebo se zastupitelstvo snaží na poslední chvíli kamuflovat. Smlouvy o prodeji budov jsou nachystány na radnici, ale kupec i kvůli medializaci případu stále váhá. Podle projektu by mělo v domech obývaných doposud téměř výhradně Romy vzniknout po rekonstrukci luxusní bydlení, ale do toho se s nimi nepočítá.

„Na opravy zchátralých domů nemá město peníze a také efektivita takto vynaložených prostředků se zastupitelům nezdála přesvědčivá. Proto jsme po dlouhém váhání přistoupili k prodeji nemovitostí,“ uvedl starosta Ivan Týle (ODS). V domech je 39 bytových jednotek, ale jen ve 22 někdo bydlí (jedná se asi o 130 lidí). „Někteří nájemníci mají smlouvy na dobu určitou, někteří na neurčitou a části už běží lhůta na exekuční vystěhování,“ dodal starosta.

Podle Kamila Žáka z majetkoprávního odboru se město zajímalo, co noví vlastníci udělají s nájemníky, kteří by během případné rekonstrukce nemohli zůstat ve svých bytech. „Bylo nám řečeno, že se všemi budou jednat, město je připraveno případně poskytnout náhradní ubytování nebo pomoci jinak. Musí to však být výhodné pro obě strany. Určitě ještě budeme o problému jednat,“ shrnul Žák výsledky.

Jedním z potenciálních kupců je známý advokát a zastupitel města Jaromír Kubis (KSČM). „Dolní Brána jako jedna ze vstupních ulic do města si jistě zaslouží, aby nehyzdila. Všichni noví majitelé chtějí domy opravit a zájemcům nabídnout moderní bydlení,“ uvedl pro MF DNES. A na dotaz, co se současnými nájemníky, jen poznamenal: „Určitě budeme jednat podle zákonů a zároveň víme, že tak devadesát procent z nich neplatí nájem. Město má volné holobyty, takže se dalším domluvám nebráníme,“ naznačil možný postup města. Zrovna od komunistického právníka by bylo možné čekat sociálně šetrnější přístup a méně manipulací, neboť tak veliký podíl neplatičů je nesmysl, kterého si Kubis, jakožto zastupitel města, musí být vědom.

Kubisova tvrzení vyvrátil ředitel Městského bytového podniku Nový Jičín Miloslav Holiš. „Jsou tam dluhy z minulosti, ale v posledních letech nájemníci v rámci přijatelnosti nájemné platí. Smlouvy vydáváme na rok, ale i třeba na tři měsíce, kdo neplatí, stěhuje se.“ To jasně usvědčuje advokáta Kubise z účelové lži.

Podle starosty Týleho se město snažilo domy prodat již několikrát, ale toto je první vážná nabídka, která není spekulativní. Starosta také uznává, že město nepočítá s tím, že by pro Romy nalezlo náhradní bydlení v městských bytech, a tak pravděpodobně skončí v holobytech, kde by se spolu na jednom místě ocitli problémoví nájemníci a neplatiči s bezproblémovými, kterých je ovšem ve zmíněných lokalitách většina.

Romští nájemníci byli zprávami o možném vystěhování do holobytů šokováni. Podle předsedy novojičínské pobočky Společenství Romů na Moravě Jana Oračka je celý prodej „snaha radnice vystěhovat Romy na okraj města“. Nájemníci mají smlouvy nejpozději do poloviny roku, poté je jejich budoucnost nejasná. Sami nájemníci uznávají, že kolem domů je nepořádek a společné prostory také nejsou zrovna vrcholem udržovanosti, ale ve svých bytech si pořádek obstarávají vzorně. Romové sami vědí, že až jim skončí nájemní smlouvy a nový majitel jim je nebude chtít prodloužit, budou muset odejít. Ani jednomu z nájemníků se však nelíbí představa bydlet v holobytě.

Nepořádek ve společných prostorách tak nahrává do noty městu, neboť toto může být jedním z důvodů vystěhování (přestupky proti soužití). Když se na veřejnosti objevily zprávy, že 90 procent nájemníků jsou neplatiči, zvedlo to mezi nimi vlnu nevole. Podle nich také město v posledních měsících zanedbává základní údržbu, jako jsou světla na chodbách, protože je to pro radnici nevýhodné. Podle informací, které mají místní Romové, požaduje zastupitel Kubis od města pronájem či zapůjčení holobytů za městem, do kterých by obyvatele domů sestěhoval.

„Platím řádně nájem 7000 měsíčně, a přesto když nám zamrzla voda, město s tím nechce nic dělat a čeká v klidu na prodej,“ tvrdila při naší návštěvě rozzlobená Věra Kladoničová. „Jací jsou tady neplatiči? Všichni jsou na holobytech nebo zmizeli do Anglie, tady v barácích nikdo nezůstal.“ Další z rozzlobených nájemnic Eva Čonková k tomu dodala: „Na bytovém nám říkali, že prý schválně nemáme platit nájem, že nemusíme a ušetříme peníze, jenomže pro ně by to znamenalo mít dostatečnou záminku k vystěhování.“

Bronislava Bikarová pak za všechny nájemníky shrnula situaci takto: „Vyhrožují, že nám seberou děti a dají je do děcáků, ale ať si to zkusí. Každý Rom, když mu sáhnou na děcka, je schopen kvůli tomu zabíjet. Kdyby to udělali mně, tak radši zapálím celý tento dům a zabiju přímo před úřadem děti a pak sebe.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 1. 2007
18. 1. 2007
Ty to nevíš?Jonathan Weiss

O Autorech

Jiří Salik Sláma

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz