Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Česku se množí skládky nebezpečných látek

18. 12. 2006
Peter Gabaľ [Radio Praha] -


Rokem 2006 od jeho prvních po poslední dny Českou republiku provázejí případy problematických a nelegálních skládek odpadu. Těch nejzávažnějších bylo pět a zdaleka ne všechny se dosud povedlo uspokojivě vyřešit.

Případ v Libčanech na Královéhradecku byl v pořadí letos až třetí - přitom od jara nebyl úplně dořešen. Nelegální skladiště jedovatých látek policie odhalila v dubnu. Odvoz chemikálií pokračuje dodneška. Pryč je už přes 400 tun nebezpečných látek, dalších asi 200 tun ale bude postupně ubývat ještě několik měsíců, potvrdil za firmu Dekonta Tomáš Ondrušek: "Pokud nedojde k nějakým extrémním výchylkám počasí, nebudou dlouhodobě teploty pod -10 stupňů, tak si myslím, že jsem schopni všechny zbývající nebezpečné odpady odstranit do konce měsíce března příštího roku."

Uprostřed minulého týdne se zase ukázalo, že likvidace skladu nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku, objeveného před půl rokem, je asi jen v polovině a Pardubický kraj nemá peníze na dokončení. Práce ve skladu byly na zimní období přerušeny a mají pokračovat až v příštím roce. Nejde o drobnosti: v bývalém průmyslovém areálu se v červnu našel bojový plyn fosgen, stovky tun kyanidů, solí těžkých kovů a radioaktivní látky. Spolu s dalšími přes 100 tun chemikálií. Na jejich likvidaci bylo vyčleněno téměř 11 milionů korun, které přitom zdaleka nestačí.

Jako kdyby problémů tohoto typu nestačilo, minulý týden pokračoval zprávou o zjištění radioaktivity ve skladu v Nalžovicích na Příbramsku. Jejich starostka údajně již v roce 2004 informovala krajský úřad o svém podezření, že v bývalém vepříně by se mohly vyskytovat nebezpečné chemikálie. Hygienici tehdy nezjistili nic nebezpečného. Minulý čtvrtek se starostka ve stejné věci obrátila na policii, která sklad začala hlídat. Odborníci tam naměřili několik ložisek radioaktivity. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou hodnoty radioaktivity sice zvýšené, nikoli alarmující. Místní obyvatele by snad mohlo toto sdělení uklidnit v kombinaci s faktem, že radioaktivní látky - zřejmě sloučeniny uranu a thoria - byly ze skladu již odvezeny, stejně jako nebezpečné tlakové lahve s chlorem.

Na místě ale nadále zůstává chemický odpad nezjištěného množství a obsahu, uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan: "Ten odpad je tam různorodě narovnaný v průměru do 150 centimetrů výšky a ten objekt je ho plný. Takže nelze jednoznačně vyčíslit, o jaké množství se jedná. Jsou tam kyseliny, obecně řečeno, jsou tam léky, jsou tam chemické odpady jako takové." První hrubé odhady ale řádově hovoří o zhruba stotunovém obsahu skladiště. Hasiči utěšují obyvatele Nalžovic i tím, že škodliviny by neměly uniknout do okolí, protože objekt je zděný s betonovou podlahou.

Právě před týdnem přitom ministr životního prostředí Petr Kalaš svolal skupinu, která má vypracovat plán společné kontroly problematických lokalit. Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s krajskými úřady má za úkol vytipovat tato místa a zpřísnit kontrolu možného nezákonného nakládání s odpady.

Peter Gabaľ

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Poslech příspěvku
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz