Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ZOO Ohrada otevřelo nové ekocentrum

6. 12. 2006 - HLUBOKÁ NAD VLTAVOU [Econnect]

Po roce usilovné práce byla na ploše víc než 800 m2 slavnostně otevřena nová budova ekocentra v ZOO Ohrada. Kromě zajištění hlavního cíle, kterým je získání potřebného zázemí pro programy ekologické výchovy, byl při realizaci kladen důraz i na vhodné začlenění objektu do prostoru zahrady a přijatelnost pro životní prostředí. Konkrétním naplněním těchto cílů je biotopová střecha, připravená k osázení rostlinami a tepelné čerpadlo, zajišťující vytápění objektu.

Slavnostního otevření se zúčastnilo asi 100 hostů, včetně zástupců státní správy a ředitelů některých zoologických zahrad. ,,Provoz jsme symbolicky zahájili ukázkou ekovýchovného programu střediska ekologické výchovy SEVER, zaměřeného na vymírání živočišných druhů. Každý z návštěvníků si mohl prohlédnout nejen nové centrum, ale v doprovodu pracovníků ZOO i nové expozice a další stavby, “ uvedl Roman Kössl, zástupce ředitele ZOO Ohrada. Vyučovat se v novém centru začne v prvním prosincovém týdnu.

Hlavním impulzem pro stavbu centra byl dlouhodobě nevyhovující stav dosavadních provizorních prostor. Finančních nákladů se z velké části zhostili Státní fond životního prostředí a Jihočeský kraj. Celá budova se skládá z několika částí. ,,V přízemním podlaží nového objektu jsou umístěny tři učebny. V největší z nich budou probíhat hlavní vzdělávací programy z nabídky pro školy, eventuelně semináře pro učitele a další akce dospělých s využitím audiovizuální techniky, popřípadě může být i upravena pro konkrétní program nebo hraní,“ vysvětluje účel první části Roman Kössl.

Kromě zmíněné učebny se v objektu nacházejí ještě 2 menší místnosti, které by měly sloužit pro praktické činnosti v rámci vzdělávacích programů nebo jako zázemí pro zájmové kroužky, v ideálním případě vhodně sloužit oběma účelům. ,,Jedna místnost bude vybavená jako zázemí pro chovatelský a ochranářský kroužek, ale přitom bude využívána i pro program ,,Nebojte se hadů!“, v budoucnu by se mělo učit i na terase v horním podlaží, kterou bychom rádi přeměnili na zimní zahradu, upřesňuje ještě Roman Kössl.

Nedílnou součástí objektu je také přístupová chodba k učebnám, jež svou velikostí umožňuje umístění menších výstav, vzdělávacích panelů či prezentaci nových projektů. Nadzemní podlaží bude využito zejména pro kanceláře pracovníků oddělení ekologické výchovy a knihovnu ZOO.

ZOO Ohrada dokázalo do stavebního záměru zapojit i širokou veřejnost a to díky ,,Velké netřeskové soutěži“. Návštěvníci dokázali do konce srpna přinést necelých 30 000 těchto nenáročných rostlin a na jaře 2007 jimi bude osázena střecha nového centra.

Kromě této soutěže pořádá ZOO i pravidelnou výtvarnou soutěž pro děti, jejímž letošním tématem byl ,,Nejspokojenější nosorožec“. Prázdninové prohlídky zpestřují divadelní představení pro děti a za zmínku stojí i dřevosochařské sympozium pořádané v září 2006. Nejbližší akcí pro veřejnost jsou kromě běžných prohlídek Vánoce v ZOO a to přímo na Štědrý den.

Ekologická výchova není pro ZOO Ohrada žádnou novinkou, jen v roce 2005 se šesti nabízených programů v ZOO nebo výjezdních besed zúčastnilo přes 4000 dětí. Hlavní výhodou programů je především účast živých zvířat, u některých i s možností přímého kontaktu. Kromě setkání se živočichy v programech zahrnujících např. ptáky, vydru nebo obyvatele půdy, se děti v programu ,,Kdo nese kůži na trh“, mohou dozvědět třeba i něco o obchodě s ohroženými druhy živočichů. Všechny programy si lze objednat telefonicky nebo prostřednictvím internetu.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz