Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Galerii Vážka se bourají mýty o duševně nemocných

16. 11. 2006 - PRAHA [Eset-Help / Econnect]

- Galerie Vážka -
- Galerie Vážka -
Už více než půl roku funguje v pražské Brandlově ulici tréninkový obchod pro osoby s dlouhodobým duševním onemocněním. Obchod s drobným dárkovým zbožím koncem března otevřelo občanské sdružení Eset-Help. "Jedná se o obchod s dárkovým zbožím, který jsme nazvali Galerie Vážka. Naši klienti zde již víc jak sedm měsíců prodávají drobné umělecké předměty pocházející nejen z výtvarných dílen pro handicapované osoby, ale také výrobky začínajících umělců, drobných řemeslníků nebo i běžných občanů, kteří nejsou výtvarníky, ale tvoří originální výrobky, které nemají možnost jinde prezentovat," vysvětluje vedoucí projektu Radka Havlíková.

Sdružení Eset-Help oceňuje možnost projekt prosadit a zrealizovat, neboť diagnóza duševního onemocnění zůstává i po mnoha letech osvěty v české společnosti něčím, o čem se příliš nemluví: mnozí ji zaměňují za mentální postižení, jiní si vybavují pouze případy prezentované s patřičnou "hysterií" v médiích a jsou přesvědčeni, že takto postižených lidí není asi mnoho a tudíž by měli být hospitalizováni v ústavech. Duševní onemocnění ale není něco, s čím se člověk bezpodmínečně musí narodit, upozorňuje sdružení. Je to onemocnění, které může postihnout kohokoliv z nás nebo našich blízkých v kterékoliv fázi života, ať už důvodu určitých genetických předpokladů, vlivem některých tragických životních událostí nebo životním tempem, které ne všichni z nás musí zvládat. Důvodů onemocnění může být spousta, ale dopad má na všechny oblasti dosavadního života - pracovní, osobní i společenský.

Výskyt duševních onemocnění se zvyšuje a vyspělé evropské země si tento stav uvědomují a finančně podporují projekty, které pomohou situaci v této oblasti v nových členských zemích EU zlepšit. Jedním z takto podpořených projektů je i právě projekt Tréninkového obchodu, jehož základním cílem je poskytnutí zaměstnání až jedenácti klientům ročně. "Pracovní rehabilitace, kterou jim poskytujeme, přispívá k obnovení jejich pracovních návyků a k opětovnému navázaní sociálních kontaktů, které jsou nezbytné pro uplatnění na otevřeném trhu práce," vysvětluje Radka Havlíková. Součástí obchodu je také informační koutek, který všem zájemcům nabízí základní informace o problematice duševního onemocnění, léčbě a rehabilitačních programech poskytovaných různými organizacemi.

"Naším obecným cílem, který se snažíme postupně naplňovat - a myslíme si, že se nám to daří - je, aby se náš obchod stal stálou součástí infrastruktury Jižního města. Aby lidé věděli, že zde mohou získat informace, aby měli možnost u nás nakoupit a vidět, že naši klienti jsou lidé jako oni, i když s určitým handicapem. Věříme, že toto vše bude postupně přispívat k odstraňování mýtů o této problematice a rozvoji občanské společnosti," dodává Radka Havlíková.

Projekt je realizován díky grantu, který byl sdružení udělen v rámci programu JPD 3 a byl podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy, a také díky dlouhodobé spolupráci s Městskou částí Praha 11, která sdružení poskytla vhodné nebytové prostory.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz