Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reuters: Ekologové zastavili výstavbu gigantického potrubí na Sachalinu

30. 8. 2006
Hugo Charvát [EcoMonitor] -


-Foto: Artic Power/www.anwr.org- Společnost Shell oznámila, že na ostrově Sachalin zastavila výstavbu dvou přívodních potrubí, kvůli kterým byla již dříve firma kritizována ze strany ekologických organizací. Shell je hlavní z konsorcia podniků Sakhalin Energy, které investující do těžby ropy a zemního plynu v Rusku. Informuje o tom ruský deník Kommersant.

Podle zprávy Kommersantu skutečně nepokračují práce na výstavbě potrubí v délce 1 572 kilometrů mezi ropnými poli, provozy na zpracování ropy a zemního plynu a přepravním terminálem na jihu ostrova. Náklady na celý tento projekt se vyšplhají na částku 20 miliard dolarů.

„Práce znovu nezačnou, dokud se neujistíme, že všichni naši dodavatelé i subdodavatelé budou plně dodržovat všechny stavební standardy, jak je ukládají ruské zákony,“ citoval ruský deník jednoho z představitelů konsorcia firem. Ten také řekl, že dřívější monitorování ze strany ruských organizací ochránců životního prostředí přineslo důkazy o porušování zákonů. Organizace Rosprirodnadzor skončila minulý týden svá zkoumání, dosud však nezveřejnila jeho výsledky.

Na začátku tohoto měsíce prohlásil ředitel organizace Oleg Mitvol, známý pro své velmi ostré veřejné projevy, že by se měly stavební práce na pobřeží zastavit dříve, než bude potrubí zničeno nánosy bahna. Toto pondělí nebyl nikdo z představitelů společnosti Sakhalin Energy k zastižení, aby se k situaci vyjádřil, píše agentura Reuters.

Konsorcium Sakhalin Energy posledních šest měsíců těží 70 000 barelů ropy denně, ale plánuje svoji produkci zdvojnásobit nejdéle do roka, kdy už by měly být funkční všechna zařízení včetně transportního potrubí. Plánuje se, že by potrubím mohl začít proudit zemní plyn v roce 2008. Plyn bude hlavní surovinou, která se na Sachalinu bude těžit.

Sakhalin Energy, ve kterém má společnost Royal Dutch/Shell 55 % podíl, je největším zahraničním investičním projektem v Rusku. Dalšími společníky jsou japonské firmy Mitsui & Co. Ltd. a Mitsubishi spolu s ruským energetickým gigantem Gazpromem.

Podle článku agentury Reuters 29. 08. 2006.

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Původní článek
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz