Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Židovské muzeum v Praze otevřelo výstavu ke svému 100. výročí

18. 8. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

-foto-
-foto-
Bestii navzdory - tak se jmenuje výstava, která byla tuto středu otevřena v Galerii Roberta Guttmanna v Praze. Připomíná vznik pražského Židovského muzea, jehož letošní 100. výročí dalo podnět k jedné z nejrozsáhlejších kulturních akcí v České republice - k Roku s židovskou kulturou. S "bestií" se Židovské muzeum v Praze v průběhu 20. století setkalo hned několikrát. Poprvé to bylo v roce 1906, když probíhala necitlivá asanace pražského ghetta. Proti ní se postavila i skupina českých umělců v čele se spisovatelem Vilémem Mrštíkem, kteří publikovali pamflet Bestia triumphans.

Zničení cenných historických památek byl podle kurátorky současné výstavy Magdy Veselské důvod, proč vlastně muzeum právě před sto lety vzniklo:

"Tím bezprostředním impulsem bylo vlastně zničení tří synagog, Cikánovy, Velkodvorské a Nové, ale o vytvoření Židovského muzea v Praze se uvažovalo už dříve."

Židé z Prahy i z dalších obcí v Čechách začali shromažďovat cenné liturgické předměty a další historické doklady tisícileté existence židovské komunity v českých zemích. V roce 1909 pak byla v pronajatém bytě v Benediktské ulici otevřena první expozice. Muzeum se pak několikrát stěhovalo, na jeho další historii se podepsala 1. světová válka i hospodářská krize, jeho sbírky se však stále rozrůstaly. Už v letech první republiky návštěvu jeho expozice nabízela svým klientům i cestovní kancelář Čedok. Během 2. světové války se v něm pod hlavičkou Židovského ústředního muzea začaly shromažďovat liturgické předměty ze synagog, které na území celého protektorátu ničili nacisté. Vznikla tak naprosto unikátní sbírka, která nemá v evropském měřítku obdoby. To se podle kurátorky Veselské ukázalo i při přípravě současné výstavy Bestii navzdory, kterou doprovází i obsáhlý a výpravný katalog:

"V zásadě si myslím, že při tom hledání a sestavování katalogu se vlastně jen potvrdila výjimečná kvalita celé této kolekce."

Výstava v Galerii Roberta Guttmana je do jisté míry replikou prvních expozic Židovského muzea v Praze. A jaké unikáty tedy nabízí?

"Ráda bych úvodem řekla, že řadu předmětů vystavujeme vůbec poprvé. Vyňali jsme je z depozitářů při této zvláštní příležitosti. To se týká například sbírky rukopisů na pergamenech, kde mohou návštěvníci vidět i nádhernou vystřihovánku nebo tabulku psanou takzvanou mikrografií, což je technika specifická pro židovské prostředí. Vystavujeme ale také archivní dokumenty, které vystavujeme opravdu velmi málo.Je to jedinečná příležitost vidět například Jajtelesovo privilegium. Potom je to například technicky velmi zajímavě řešený pohár na Purim, s vybrušovanými čočkami, velká řada kořenek, některé z nich ve velmi zajímavých tvarech, například ve tvaru slona. A dále třeba plán pražského ghetta, který musel projít velmi náročným restaurátorským zásahem předtím, než jsme ho mohli vůbec vystavit."

Výstava Bestii navzdory potrvá do konce letošního září.


Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz