Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festivalový Kinobus povozí záujemcov po starých kinosálach

16. 8. 2006 - BRATISLAVA [Changenet]

Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie pripravuje druhý ročník festivalu KINOBUS, ktorý sa uskutoční 8. až 10. septembra 2006; počas akcie budú diváci cestovať festivalovými autobusmi a pozerať filmy v starých kinosálach Žiliny, Oravy a Turca.

„Spočítali sme, že divákov čaká počas trojdňového festivalu 110 km dlhá trasa autobusom so siedmimi zastaveniami, 15 filmov, 57 účinkujúcich, program zo 6 krajín a premietačkami prebehne 21 km filmového pásu,“ hovorí Martin Krištof, dramaturg festivalu.

Z filmového programu možno spomenúť filmy Iné svety (M.Škop, SR, 2006), Zem spieva (K.Plicka, SR, 1933), Nazdravíčko! (I.Zajacová, SR, 2005), Záviš – Kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance (K.Vachek, CZ, 2006), Svadba (A. Wajda, PL, 1973), 6:3 (P.Tímár, HU, 1998), So stratami treba rátať (U.Seidl, A, 1992).

Zo sprievodných podujatí vyberáme premietanie nemého filmu Jánošík, ktorý naživo ozvučí Vladimír Merta, Jana Lewitová a Teória otrasu. Ďalej diváci zažijú rozhlasovú hru pustenú z obecného rozhlasu, koncert miestnej Ženskej speváckej skupiny v Stráňavach a do programu je zaradený aj zápas piatej ligy Tatran Sučany – FK Slovan. Zlatým klincom bude vystúpenie srbskej skupiny Horkeškart, ktorú tvorí 35-členný recesistický zbor spievajúci revolučné balkánske piesne.

„Diváci sa budú presúvať festivalovými autobusmi z kina do kina nachádzajúcimi sa v okolí Žiliny. Projekcie budú prebiehať v rôznych priestoroch. Napríklad v starých kinosálach, kde sa už takmer nepremieta a slúžia viac kočovným predavačom čínskeho textilu. Na záver uvedieme prvý slovenský film Jánošík z roku 1921 na mieste jeho svetovej premiéry – terajšom Dome umenia Fatra v Žiline,“ upresňuje Martin Krištof.

Tento (nielen) filmový festival má dlhšiu tradíciu. V roku 2001 sa začal v Strečne s cieľom mapovať klenotnicu stredoeurópskeho filmu. V minulom roku našiel novú cestovnú podobu. Každý rok má festival inú tému, ktorá určuje dramaturgiu programu. Tohtoročná téma folk sľubuje postmoderný výlet za tradíciou – stredoeurópskou, regionálnou - a aj tou celkom miestnou.

Festivalové autobusy majú limitovaný počet miest. Akreditácia v hodnote 300- a 200 korún pre študentov zahŕňa vstup na všetky akcie, dopravu autobusom a prekvapenia. Akreditovať sa treba do konca augusta. Viac informácii nájdete webovej stránke Stanice. Štart autobusov je v piatok 8. septembra o 17. hodine spred kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz