Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International zahájila kampaň za svobodu internetu

7. 8. 2006 -, Econnect/Amnesty International

-foto-
-foto-
Amnesty International (AI) zahájila mezinárodní kampaň proti represi uživatelů internetu. Akce následuje po úspěšném průběhu tohoto projektu ve Velké Británii. V zemích, které nehodlají tolerovat svobodná média, jsou uživatelé webu zatýkáni a postihováni. Mnohé webové stránky nejsou dostupné, zahraniční zprávy jsou blokovány a informace o nepohodlných tématech vyhledávače „nemohou najít“.

„Internet může být skvělým prostředkem pro šíření lidských práv – díky jedinému kliknutí mohou aktivisté informovat svět o bezpráví v jejich zemi. Vlády mnoha států od Íránu, přes Kubu po Vietnam, ale brání volnému přístupu občanů k informacím a pronásledují uživatele internetu za vyjadřování jejich názorů,“ říká AI.

AI chce proto podpořit možnosti internetu jako nástroje pro podporu lidských práv a svobod. To je obzvlášť důležité v čase, kdy represi čím dál ochotněji napomáhají soukromé IT společnosti včetně Microsoftu, Yahoo! a Googlu.

„Prostřednictvím speciálních stránek http://irrepresible.info/ mají uživatelé internetu po celém světě možnost připojit se k výzvě za dodržování svobody internetu, která je určena vládám i soukromým společnostem,“ říká AI. Výzva bude předána na setkání OSN o budoucnosti internetu, které proběhne letos v listopadu.

Při příležitosti zahájení této kampaně AI uveřejnila zprávu o represi internetu v Číně, která je zemí s údajně nejvyspělejším systém cenzury webu. Podílejí se na ní také zahraniční společnosti, které podlehly nátlaku čínských úřadů a poskytují filtry, blokovací technologie nebo cenzurují obsah stránek. AI eviduje desítky lidí, kteří jsou v souvislosti s užíváním internetu v Číně uvězněni.

Amnesty International USA (AIUSA) v květnu tohoto roku vyzvala internetovou společnost Yahoo na valné hromadě jejích akcionářů, aby dodržovala lidská práva při obchodních aktivitách v Číně. AIUSA, která z aktivistických důvodů drží část akcií Yahoo, požádala společnost, aby se zasadila o propuštění internetových disidentů, kteří jsou v Číně uvěznění kvůli využívání svého práva na svobodu projevu.

Deseti tisíce členů AI už dříve napsali výkonnému řediteli Yahoo, aby společnost požádala čínské úřady o propuštění Shi Tao, čínského novináře, který byl odsouzen na deset let do vězení za rozesílání politicky citlivých informací prostřednictvím e-mailového účtu na Yahoo. Yahoo také předala čínské vládě informace, které přispěly k uvěznění Li Zhi, úředníka čínské samosprávy. Ten byl odsouzen v roce 2003 na osm let kvůli tomu, že na internetu vystavil komentáře, které kritizovaly vládní korupci.

„Yahoo spolupracuje s jedním ze světově nejvíce represivních režimů, aby zamezila lidem přístup k informacím a omezila svobodu projevu v e-mailech a na webových stránkách. Internetová cenzura ohrožuje samotné základy, na kterých vznikl internet. Nevypadá to jako dobrý obchodní model pro společnost, která potřebuje více svobody projevu na internetu, aby se mohla rozvíjet,“ řekl Anthony Cruz, koordinátor Corporate Action Network AIUSA.

Poté, co Google Inc. nabídl na počátku letošního roku cenzurovanou čínskou verzi svého vyhledávače, začaly protestovat organizace na ochranu lidských práv proti porušování politické a náboženské svobody. Americká nevládní organizace Human Rights in China (HRIC) říká Googlu, že „jako největší korporace má šanci jít příkladem.“

„Google se přidal k ostatním velkým technologickým společnostem jako jsou Microsoft a Yahoo!, které přijaly požadavky čínské vlády, aby získaly trh mezi rostoucí čínskou online populací,“ uvedla HRIC ve svém prohlášení. HRIC srovnává nejnovější verzi vyhledávače Googlu se široce kritizovanými akcemi Yahoo Inc. a Microsoft Corp.

Zatímco Yahoo předalo informace čínským úřadům, které vedly k uvěznění čínského novináře, Microsoft cenzuroval blog jiného čínského novináře.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

10. 8. 2006
ifča

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz