Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

13. ročník festivalu Na ulici bude přehlídkou jazzu, folku, divadla i filmu

1. 8. 2006 - PLZEŇ [Econnect]

První týden v srpnu znamená pro obyvatele Plzně již tradičně probuzení z „okurkové kulturní sezóny.“ Letos se zde již po třinácté uskuteční festival Na ulici. Cílem nejen obyvatel západočeské metropole, ale i turistů se opět stanou koncerty, divadelní představení, filmové projekce nebo jam sessions, která se až na malé výjimky odehrávají pod otevřeným nebem přímo v centru Plzně. Festival Na ulici není soutěží, ale přehlídkou především nekomerčně zaměřené hudby, která ovšem zasahuje širokou diváckou obec. Otevřenost festivalu podtrhuje i fakt, že na všechny akce je vstup zdarma.

Původně byl festival koncipován jako tři samostatné, na sebe navazující festivalové akce - Jazz, Struny a Divadlo na ulici, které vždy oddělovala víkendová přestávka. První týden byl zaměřen na jazzovou hudbu, druhý na folk, country a bluegrass a třetí se specializoval především na pouliční divadlo. Při posledních ročnících ale pořadatelé přistoupili ke změně tohoto zaběhnutého vzorce. Festival se od té doby ustálil na plných dvanácti dnech bez přestávky, přičemž divadelní představení doplňovala jednotlivé hudební produkce.

Zaměření na jazz, blues a swing i folkovou hudbu, country a bluegrass zůstalo, ale přidal se navíc víkend, kdy se na jevišti objevily i jiné žánry - například rocková hudba, revivalové skupiny hrající hudbu 60. let, reggae nebo dub. V minulých letech se zde objevil také původní český muzikál Mandolína a tamburína nebo ambiciózní projekt Filipa Benešovského The Wall. Tento model se setkal se značným ohlasem, což se projevilo i na vysoké návštěvnosti. Ta činí každý rok kolem 120 000 návštěvníků. Z původně skromné kulturní akce se tak stal jeden z největších pouličních festivalů u nás.

Pořadatelem je příspěvková organizace Esprit a hlavním partnerem město Plzeň. Produkční Espritu, Tereza Štíchová, upozorňuje: "Jako novinku pro letošní ročník jsme připravili projekce filmů s hudební tématikou. Na scéně v Proluce, která jinak bude patřit divadelním produkcím a písničkářům, se budou promítat snímky jako Walk The Line, Ray, Moulin Rouge, ale také klasika od Pink Floyd - The Wall."

"Na festivalu hraji od jeho začátku. Tento typ akce, při níž se v jednom městě, na několika pódiích hraje jazzová muzika, se mi velmi líbí. V cizině jsou takové festivaly obvyklé, v Čechách je to naopak dost ojedinělé. Jsem proto rád, že se našli pořadatelé, kteří festival zavedli, i když měli v počátcích trochu pochybnosti, zda bude fungovat. Byl jsem mezi těmi, kteří organizátorům říkali, aby vydrželi a nevzdávali své snažení," říká pravidelný host festivalu Na ulici, skladatel a hudebník Milan Svoboda.

Letošní ročník začne v pondělí 7. srpna tradičně jazzem na hlavní scéně na náměstí Republiky a končit bude v pátek 18. srpna. Oproti minulým letům dostává větší slovo v letošním festivalu world music. Na ulici budou tento žánr zastupovat kapely jako Posmrtné zkušenosti, Bengas, Mediterian, Pragasón, Kukulín nebo Gulo čar. Kromě jazzových klasiků jako Jiří Stivín nebo Luboš Andršt se zvýrazní řada mladých a oceňovaných jazzových kapel jako Nuo, Vertigo quintet či Eggnoise.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 7. 2007

Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz