Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Maďarský týden okoření kulturní nabídku v Plzni

23. 6. 2006 - PLZEŇ [Econnect]

V úterý 27. června budou v Plzni zahájeny Dny maďarské kultury, které po následující dva měsíce přinesou výstavy, filmová představení, koncerty, literární večery a další kulturní zážitky z této středoevropské země včetně ochutnávky proslulé maďarské kuchyně.

Předznamenáním „putovních“ dnů maďarské kultury v Plzni, akce, která se v různých podobách stěhuje z jednoho města do druhého, aby přiblížila a propagovala svébytnou maďarskou kulturu v českých a moravských luzích a hájích, bylo již vystoupení maďarského folklorního souboru Szöttes z Bratislavy na dvorku Galerie města Plzně v neděli 18. června.

Hlavní program však bude odstartován až v úterý 27. června slavnostním zahájením v Masných krámech - Západočeské galerii, v rámci něhož proběhne vernisáž výstavy Současného maďarského umění ze sbírky Körmendi-Csák. Výstava představí v reprezentativním výběru vývoj maďarského výtvarného umění 2. poloviny 20. století, zejména pak v malbě a plastice.

Ještě týž den bude od 20 hodin ve filmovém klubu Esprit v Měšťanské besedě mimořádně promítán maďarský snímek Člověk bez osudu. Film, sledující osud židovského chlapce v soukolí nacistického vyhlazování, byl natočený na základě novely spisovatele Imreho Kertésze, která byla oceněna Nobelovou cenou za literaturu.

Den uzavře ve 21 hodin koncert kapely Persona non grata, kterou ředitel Divadla pod lampou, Petr Choura, popisuje jako „moderní, progresivní maďarskou formaci kombinující moderní alternativu, dub, elektro, hardcore, jazz a funky ve velmi osobitou a pořádně peprnou směs.“

Na organizaci Dnů maďarské kultury v Plzni se kromě pražského Maďarského kulturního institutu a města samotného sešla celá řada neziskových či příspěvkových organizací.

Jeden z pořadatelů, mezinárodní Bienále kresby, jehož pravý čas přijde až na podzim, připravilo na následující den pro Dny maďarské kultury v Galerii Jiřího Trnky vernisáž výstavy laureátky této soutěže z roku 2004 Valérie Sóváradi. Výstava bude koncipována především ze současné tvorby umělkyně, která se věnuje zejména malbě a kresbě.

V 19 hodin uvede Kruh přátel knižní kultury literární večer časopisu Jelenkor. Představí se autoři László Bertók, Pál Závada a István Vörös. Posledně jmenovaný autor chystá v blízké době české vydání svých básní. „Je, podobně jako jím interpretovaný Bohumil Hrabal, autorem, který sedí u jednoho hospodského stolu s vypravěčem a se čtenářem, a naslouchá někomu, kdo o sobě říká, co chce,“ říká o Vörösovi autorka jeho laudatia Lucie Szymanovská. Ve 20 hodin promítá Kino Beseda snímek Pátá pečeť režiséra Zoltána Fábriho.

Dalšími spolupracujícími subjekty na projektu jsou například Divadlo pod lampou, příspěvková organizace Esprit - plzeňský kulturní servis nebo Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti.

Ve čtvrtek 29. června bude tentokrát v Galerii města Plzně zahájena další výstava. Ponese název Mediteránní pozdrav - Umělci z Pécse a představí výtvarnou scénou Pécce (Pětikostelí) a regionu Baranya. Vernisáž navíc doplní koncert maďarského jazz folkového tria Intermagyar. I poslední den maďarského týdne bude uzavřen filmovou projekcí. Diváci budou mít možnost shlédnout oceňovaný čerstvý kousek maďarské kinematografie Stezky světla.

American Center Plzeň, o. p. s. a restaurace U Salzmanů připravili na celý festivalový týden maďarské kultury také Dny maďarské gastronomie.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz