Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ostravský antikvariát Fiducia zve na kulturní akce

5. 6. 2006 - Jan Havlena
Autor je externím redaktorem Econnectu
, Econnect

Už několik let pořádá ostravský antikvariát Fiducia každý měsíc řadu zajímavých převážně kulturních akcí, jimiž doplňuje antikvariátní prodej kvalitní beletrie, poezie nebo třeba knih o filozofii, historii, umění, bibliofilií atd. Antikvariát Fiducia se stal místem, kde se setkávají lidé, které zajímá nejen literatura, ale také výtvarné umění, architektura, ale třeba i projekty sociálních a menšinových skupin. Také v červnu proběhne několik pozoruhodných akcí, na něž je vstup vždy zdarma.

Už dnes v pondělí 5. června do ostravské Fiducia, kterou naleznete v centru města na ulici Nádražní 30, přijede známý geolog Václav Cílek, jenž se u nás zařadil mezi nejčtenější autory, přestože nepíše beletrii. Do povědomí širší kulturní veřejnosti se dostal knihou Krajiny vnitřní a vnější z roku 2002. Ač vzděláním exaktní vědec, který se od geologického výzkumu dostal ke klimatologii, jsou v jeho esejích patrné nemalé přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění či hudbě všech žánrů. Beseda začíná v 18 hodin.

Další akce jsou připravené na 8. června. V 17 hodin proběhne vernisáž výstavy děl Josefa Bolfa. Pomocí nového média a techniky Bolf rozvíjí své tradiční motivy - bezmoc, zranitelnost, destrukci a sebedestrukci, lásku a smrt. Jeho práce vycházejí z odvážné směsice komiksu, animovaného filmu, graffiti, umění ulice, automatického psaní, horrorových filmů, sci-fi, počítačových her; především se ale inspirují děním mysli jako takové.

V ten samý den od 19 hodin si můžete ve Fiducii vyslechnout přednášku pražského architekta Lukáše Kohla na téma Architektura Louise Kahna. Přednáška představí vybrané Kahnovy stavby a jeho nejvýznamnější texty. Tomuto architektovi, který novým pojetím konstrukce, jazyka architektury a organizace prostoru otevřel cestu ke hledání „jiné moderny“, bude věnována také projekce dokumentárního filmu Můj architekt Louis Kahn.

Zajímavou činností je i fungování Klubu přátel Fiducia, který organizuje například různé kulturně – historické výlety do zajímavých oblastí Moravskoslezského kraje. V sobotu 17. června od 11 hodin to bude klubová vycházka do Dolní oblasti Vítkovic, tedy procházka unikátní ostravskou technickou památkou, jež je zapsána na seznam čekatelů světového dědictví UNESCO. Jelikož je tato oblast v současnosti pro veřejnost uzavřená, jedná se o jedinečnou příležitost prohlédnout si takzvané „ostravské Hradčany“ zblízka.

V rámci Antikvariátu Fiducia funguje již delší dobu vedle „výtvarné“ galerie také fotografická galerie Fiducia, která pravidelně mapuje zajímavé počiny z oblasti soudobého fotografického umění. V pondělí 19. června v 18 hodin zde bude například zahájena výstava vítězných snímků z prvního ročníku prestižní fotografické soutěže Frame 005.

Konec měsíce června bude patřit undergroundu a problematice ženských práv. Ve čtvrtek 22. června zde proběhne komponovaný večer o českém undergroundu. Návštěvníci mohou shlédnout mimo jiné dokument Olivera Maliny Morgensterna o Mejlovi Hlavsovi z legendární undergroundové kapely Plastic People of the Universe.

To vše za účasti Olivera Maliny Morgensterna, filmového režiséra a dokumentaristy, disidentského muzikanta, básníka a novináře. Večer se koná jako připomenutí Dne obětí komunistické perzekuce. A v pondělí 26. června bude zahájena výstava ve vstupní chodbě antikvariátu nazvaná Ženská práva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky Antikvariátu Fiducia

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz