Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace žádají změnu systému vyšetřování trestné činnosti policie

4. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Na neonacistické demonstraci byla policií surově zbita Kateřina Jacques, když přihlížela s protestním transparentem. Případ vzbudil obrovský mediální zájem a odsuzují jej opoziční i vládní politici. Nevládní organizace vyzvaly k okamžitému prošetření incidentu a zejména ke změně systému vyšetřování trestné činnosti policie.

Demonstraci organizovala ilegální neonacistická skupina Národní odpor. Jejími aktivitami se již v minulosti zabývala policie a na stránkách ministerstva vnitra se o ní uvádí: „Mezi aktivisty této organizace patří agresivní jedinci, kteří ovládají různé druhy bojových umění, vyhledávají konflikty a napadají kolemjdoucí na ulicích.“ Kateřina Jacques společně s dalšími občany stála s protestním transparentem a byla napadena a surově zbita zasahujícími policisty.

Nejbrutálnějším útočníkem byl Tomáš Čermák, který s velkou pravděpodobností sloužil před rokem 89 u pohotovostního pluku pro rozhánění protikomunistických demonstrací. Napadeni byli i další lidé, kteří se snažili bití paní Jacques zabránit a celému průběhu přihlížely také její dvě děti. Novinář z Britských listů byl zatčen za „nedovolené fotografování“.

Kateřina Jacques, která je ředitelkou sekce Úřadu vlády ČR pro lidská práva a rovné příležitosti a kandidátkou Strany zelených, podala stížnost k inspekci ministerstva vnitra. Incident odsoudil premiér Jiří Paroubek (prohlásil, že se policista musel zbláznit) a ministr vnitra Bublan, který přislíbil pečlivé prošetření případu. Miroslava Němcová z ODS naopak vyzvala Bublana k rezignaci s tím, že se nejedná o pouhé pochybení jednotlivce. Zasahující policista byl do prošetření postaven mimo službu. Zástupci policie však přesto obhajují zákrok jako odůvodněný.

Nevládní organizace uvádějí, že jednání obou představitelů vlády je prvoplánové a současný systém prověřování policejních deliktů nefunkční. Veškerá podezření z trestné činnosti policie totiž vyšetřuje opět policejní orgán, konkrétně Inspekce MVČR. Policie v rámci své inspekce šetří fakticky sama sebe a kolegialita brání v nestranném posouzení přestupků. Liga lidských práv, Otevřená společnost o.p.s., Poradna pro občanství, občanská a lidská práva, Romea a Open Society Fund Praha vyzvali k okamžitému prošetření incidentu a zejména ke změně systému vyšetřování trestné činnosti policie.

V svém společném prohlášení ze dne 2. 5. 2006 napsali: „Případy, které v současné době Liga lidských práv a ostatní organizace registrují, jasně napovídají, že tento systém je absolutně neprůchodný. Nejmarkantněji o této praxi vypovídají dosavadní výsledky vyšetřování zásahu Policie ČR na akci CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku, kde přes rozsáhlé selhání zasahujících složek zmíněná Inspekce MVČR dosud nebyla schopna předložit státní zástupkyni JUDr. Antonii Zelené jediný případ k zahájení trestního stíhání policisty.“

Případem policejního zásahu na technoparty Czechtek 2005 se zabýval také veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Podle něj policie svoji roli nezvládla a měla by z této kauzy vyvodit opatření, která by zamezila podobně nepřiměřeným zásahům do budoucna.










Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 5. 2006
8. 5. 2006

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Tipy Econnectu pro oblast Lidská práva

Lidská práva v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
Migrace on line - vše o mezinárodní migraci

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz