Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pochod dnes připomene výročí masakru

4. 6. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Právě patnáct let uplynulo od tragických událostí na pekingském náměstí Tchien-an-men, kdy na studentské demonstraci proti komunistickému režimu v Číně zakročily ozbrojené jednotky. Vojáci v noci ze 3. na 4. června 1989 zasahovali nejen proti demonstrantům, ale taky proti přihlížejícím; výsledkem byly stovky zabitých a zraněných. Výročí dnes v Praze připomene pochod, mířící od 16 hodin z Valdštejnského náměstí se zastávkou u Pražského hradu k velvyslanectví Čínské lidové republiky.

Vzpomínkový pochod pořádají Olympic Watch společně s Amnesty International. Během pochodu chtějí předat dopisy zástupcům parlamentu, zástupcům ministerstva zahraničních věcí, zástupcům kanceláře prezidenta republiky a čínskému velvyslanci. "V těchto otevřených dopisech bude obsažen požadavek na uznání alarmující lidskoprávní situace v Čínské lidové republice a rovněž požadavek, aby jednotlivé instituce v souladu s prioritami zahraniční politiky ČR usilovaly o zlepšení stávající situace," uvedla zástupkyně pražské skupiny Amnesty International Johana Lomová. Prezidenta Václava Klause organizátoři také chtějí vyzvat ke zveřejnění zprávy o tom, jakým způsobem se zasazoval o dodržování lidských práv během své nedávné oficiální návštěvy Číny.

Organizátoři dnešního pochodu připomínají, že patnáct let staré události jsou Čínou stále tajeny. "Přes velký zájem organizací, vlád a jiných zainteresovaných lidí čínská vláda stále ještě nezveřejnila oficiální počet mrtvých, zraněných a zatčených, neposkytla ani jakoukoliv kompenzaci rodinám, jejichž členové byli při masakru zabiti," uvádí Amnesty. Zatčených byly přitom podle odhadů tisíce.

Ani současná situace lidských práv v zemi však není zdaleka uspokojivá. Aktuální výroční zpráva Amnesty International se Číně věnuje opět velice podrobně: k hrubému porušování práv jednotlivců v uplynulém roce docházelo v souvislosti s hospodářskou reformou, v případě členů náboženských a duchovních skupin, tvrdých represí bylo užito dokonce i proti pacientům s HIV/AIDS, kteří požadovali lepší zdravotní péči. Zpráva hovoří také o nespravedlivých soudních procesech, užívání mučení a trestu smrti, mimo jiné také o násilném vracení severokorejských uprchlíků.

"Navzdory několika pozitivním krokům nebyl učiněn žádný pokus o zavedení zásadních právních a institucionálních reforem k ukončení závažného porušování lidských práv. Desetitisíce lidí jsou zadržovány nebo vězněny, jsou porušována jejich práva na svobodu vyjadřování a sdružování a jsou vážně ohrožovány mučením a nelidským zacházením. Tisíce lidí byly odsouzeny k smrti nebo popraveny. Zhoršily se překážky kladené právům kulturním a náboženským, zejména muslimské Ujgurské společnosti v Xinjiang, kde byly tisíce lidí zadrženy nebo uvězněny pro takzvané "separatistické" nebo "teroristické" trestné činy," uvádí zpráva AI. V Tibetu a ostatních etnicky tibetských oblastech je podle zprávy nadále hrubě porušována svoboda vyjadřování a svoboda vyznání, Čína navíc nepřestala zneužívat mezinárodního "boje proti terorismu" jako záminky k rozdrcení pokojných odpůrců.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz