Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země zvou na páteční vyhlášení Ropáka a Zelené perly

28. 4. 2004 - PRAHA [Děti Země Brno / Econnect]

-foto-
-foto-
Pokud si chcete v předvečer vstupu naší země do Evropské unie užít dobrou zábavu, pak byste měli podle Dětí Země v pátek 30. dubna přijít do brněnského HaDivadla. Od 18 hodin až do půlnoci zde bude probíhat soirée s pestrým kulturním programem u příležitosti vyhlášení vítězů anket "Ropák roku" a "Zelená perla roku". Do dvanáctého ročníku ankety Ropák roku bylo letos zasláno celkem třicet jedna kandidátů. Nejčastěji byli přitom veřejností nominováni poslanec za ČSSD Jaromír Schling za oslabování zákona o ochraně přírody a krajiny a podporu výstavby dvou jezů na Labi a náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina za státní energetickou koncepci s podporou jádra a uhlí. Do doprovodné ankety o antiekologický výrok Zelená perla 2003 bylo zasláno padesát jedna výroků, do finále se jich dostane jen osmnáct.

Mezi zaslanými kandidáty na ropáka se objevili i tři ministři vlády. Lidovce paradoxně reprezentuje jednak ministr životního prostředí Libor Ambrozek za povolení výjimky k zásahu do desítek zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů plavebním kanálem u Přelouče a jednak ministr dopravy Milan Šimonovský za podporu výstavby jezů na dolním Labi. Sociální demokracii zastupuje ministr průmyslu a obchodu Milan Urban za předložení stání energetické politiky se snahou zrušit ekologické územní limity další těžbou uhlí a s plánem vybudovat tři jaderné bloky.

Nejvíce výroků, šest, patří v nominacích na Zelenou perlu shodně zástupci hejtmana Ústeckého kraje Jaroslavu Foldynovi a náměstku ministra průmyslu a obchodu Martinu Pecinovi. Se dvěma výroky se do finále může dostat i prezident Václav Klaus.

A jak bude vypadat páteční program v HaDivadle?

"Jelikož v Brně probíhá petiční akce za vyhlášení referenda o umístění železničního nádraží, zahájíme páteční soirée premiérou a zároveň derniérou divadelní hry Odsun a až potom se budeme věnovat ropákům a perlám," vysvětlil dramaturgii večera jeho organizátor Miroslav Patrik z Dětí Země.

Autorem psychologického thrilleru Odsun z prostředí brněnské radnice je ekolog a brněnský zastupitel Mojmír Vlašín, který původní text z březnové veřejné zkoušky ještě rozšířil. Hlavní postavou však nadále zůstává primátor Suchoň a jeho nezlomný názor, že odsun nádraží o osm set metrů z centra města za dvacet miliard korun bude pro Brno opravdu skvělá věc.

Po skončení hry bude během vyhlašování vítězů obou anket hrát znojemské folkové duo Pozdní sklizeň a Cimbálová muzika bez cimbálu Veronica. Na raut je tradičně připraveno veganské a vegetariánské občerstvení, které se bude zapíjet víny ze skladů Moravské banky vín Brno a od firmy Víno Marcinčák Mikulov. Účastníci soirée také budou moci sníst výborný ropákův dort.

"Ke konci jako bonbónek chceme promítnout sci-fi komedii o vybudované ekologické dálnici D8 přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří s Janou Paulovou v hlavní roli. Producentem není nikdo jiný než Ředitelství silnic a dálnic ČR," prozrazuje Patrik jedno z připravených překvapení.

Výsledky ankety budou oznámeny v pátek již v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně na Panské 7. Vstupenky na akci lze v omezeném počtu zakoupit přímo v HaDivadle v ALFA pasáži nebo objednat u Dětí Země na adrese dz.brno@ecn.cz. Novináři mají vstup zdarma.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz