Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zvolení Švarce ropákem bylo správné, říkají Děti Země

6. 2. 2004 -, Econnect

Zveřejnit omluvu Ropákovi roku 2002 Pavlu Švarcovi, který byl v anketě "oceněn" jakožto osoba s velkou částí zodpovědnosti za řadu problémů způsobených toxickým znečištěním neratovické Spolany, omluvu zveřejnit též prostřednictvím ČTK, odstranit ze svých webových stránek jeden z důvodů "ocenění" a zaplatit výlohy Švarcova právníka: takový je dnešní rozsudek brněnského Krajského soudu, který rozhodoval o žalobě na sdružení Děti Země. Švarc nesouhlasil s tím, že jedním z důvodů jeho nominace na Ropáka roku měla být jeho "osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže".

Předmětem kritiky ekologů byl fakt, že Pavel Švarc se v červnu roku 2002 zasazoval o to, aby pro odstranění toxického znečištění Spolany byla využita jedna konkrétní technologie (BCD). Na provádění sanace touto metodou na území České republiky má však licenci pouze jedna firma – a rozhodnutí o použití výhradně této technologie by tak fakticky znamenalo obejití výběrového řízení ve prospěch pouhé výzvy jednomu zájemci. "Soudce Milan Páleníček nepřijal naši argumentaci, že osobní angažovanost Pavla Švarce při řešení sanace dioxiny znečištěných budov ve Spolaně bez výběrového řízení spočívala v prosazování sanační technologie, na kterou má licenci jen jediná firma. Výběrové řízení tak nebylo nutné vyhlašovat," upřesňuje Miroslav Patrik z Dětí Země, vyhlašovatel ankety Ropák roku. Vyjádřil také zklamání nad tím, že soud se rozhodl nepozvat navržené svědky, kteří mohli soudu Švarcův postup doložit.

Trest za to, že někdo možná porozumí špatně?

Právní zástupce Dětí Země František Korbel už během jednání soudu připomněl, že sdružení netvrdilo, že Pavel Švarc sám přidělil zakázku bez výběrového řízení, ani to, že jeho osobní angažovanost rozhodnutí příslušného orgánu o přidělení zakázky skutečně ovlivnila. "Bylo tvrzeno čistě to, že žalobce jako fyzická osoba s nemalým vlivem se ve věci osobně angažoval," dodal. Rozhodnutí soudu však nakonec přesto stálo na argumentu, že formulace o Švarcově osobní angažovanosti by mohla být interpretována právě tak, že ze své moci ovlivnil Fond národního majetku, který o výběrových řízeních na státní zakázky rozhoduje. "Důvodem jeho nominace na ropáka rozhodně nebylo nějaké ovlivňování Fondu národního majetku," oponuje Miroslav Patrik.

Švarcovo rozhodnutí Děti Země žalovat se setkal s negativním ohlasem i mimo samotné sdružení. "Žalobu pana Švarce vnímám jako pokus odvrátit pozornost od vážných ekologických a ekonomických problémů Spolany. Firma jde od jednoho skandálu k druhému, takže se stala symbolem neodpovědného chování chemického průmyslu u nás i v zahraničí," okomentoval situaci odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek Miroslav Šuta. "Škoda že pan Švarc raději nevěnuje stejné množství času a energie na vyčištění zamořeného okolí Spolany a odškodnění majitelů kontaminovaných pozemků," dodává.

Ropák zůstává ropákem

Šéf představenstva Spolany zvítězil v anketě Ropák roku 2002 z řady dalších důvodů – mimo jiné za zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při povodních, ke kterým došlo v srpnu toho roku, a také za nedostatečné protipovodňové zabezpečení těch pozemků a objektů ve Spolaně, které jsou zamořeny rtutí a dioxiny. Tyto důvody Švarc nepopírá, stejně tak další: podle vyhlašovatelů ankety Švarc také systematicky odmítal převzít zodpovědnost za vzniklé škody a ani neprojevil ochotu odškodnit občany postižené úniky chlóru, dioxinů a dalších toxických látek, které ze Spolany během povodní unikly.

Ropák Pavel Švarc měl navíc bagatelizovat zdravotní a ekologická rizika vyvolávaná starými ekologickými zátěžemi, průmyslovými haváriemi a povodněmi ve Spolaně, zároveň neposkytoval veřejnosti informace související s kontaminací Spolany a jejího okolí – případně informoval pozdě a neúplně. Kromě toho Děti Země Švarcovi vytknuly zodpovědnost a osobní angažovanost při urychleném spouštění nejnebezpečnějších technologií chlorové chemie, aniž byla dokončena a s veřejností projednána bezpečnostní zpráva Spolany. Výzvy ke zjištění znečištění toxickými látkami, mimo jiné polychlorovanými dibenzodioxiny a dibenzofurany či polychlorovanými bifenyly, Švarc ignoroval.

O tom, zda se Děti Země proti rozsudku odvolají, zatím není rozhodnuto. "Pro samotnou anketu Ropák roku je podstatné, že zvolení Pavla Švarce ropákem za rok 2002 bylo správné, ať už je počet důvodů jakýkoliv – osm nebo sedm. Nyní probíhá dvanáctý ročník, výsledky budou oznámeny na konci dubna," uzavírá Miroslav Patrik. Návrhy na adepty za rok 2003 jsou už nyní přijímány prostřednictvím formuláře na stránkách www.detizeme.cz/ropak.

Související odkazy
Anketa Ropák roku

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz