Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soud zpochybnil přístup k vězňům na Guantánamu

19. 12. 2003 -, BBC

Americký Federální odvolací soud v San Francisku rozhodl, že stovky vězňů zadržovaných na americké základně Guantánamo na Kubě by měly mít přístup k právníkům a americkému právnímu systému. Jedná se o první podobné rozhodnutí amerického soudu. Podle verdiktu se zadržování vězňů bez soudu na dobu časově neomezenou protiví americkým ideálům i spravedlnosti.

Odvolací soud tzv. devátého okruhu se sídlem v San Francisku podle převládajícího mínění není Bushově administrativě právě nakloněn, takže jeho rozhodnutí moc nepřekvapilo. Pro právní strategii Bushovy vlády ale znamená vážnou ránu.

Verdikt soudu sice nemá žádný bezprostřední účinek a Bílý dům se proti němu pravděpodobně odvolá. Přesto je možné, že až status vězňů na Guantánamu napřesrok přezkoumá Nejvyšší soud, ovlivní toto rozhodnutí další osud zadržovaných osob.

Mezery v zákonech

Zpravodaj BBC Peter Nettleship poznamenává, že americká vláda od počátku podmínky věznění stanovila tak, aby byly soudně nenapadnutelné.

Od samého začátku před více než dvěma lety se Bushova vláda snažila kolem stovek zajatců z 42 zemí vytvořit jakousi právní černou díru: Jsou na americké základně, ale přitom ne oficiálně na území Spojených států. George Bush jim vymyslel nové označení - nepřátelští bojovníci - kterýžto termín mezinárodní právo nezná. Podle Američanů to znamená, že nejde o válečné zajatce a nevztahují se na ně proto ženevské konvence.

Soudy v zemích původu zadržovaných jsou bezmocné. Vězni jsou ve vojenské, nikoliv civilní vazbě. Nemají přístup k právníkům ani kontakty s rodinami. Nemají také ani ponětí, z čeho jsou vlastně obviněni. Vězni z Guantánama by si ani po nejnovějším verdiktu neměli dělat velké naděje: spory pro a proti jejich věznění se zřejmě povlečou mnoho měsíců, ne-li let.

Federální soud v New Yorku mezitím v jiném případu rozhodl, že americký občan Jose Padilla obviněný z pokusu odpálit radioaktivní bombu nemůže být bez časového omezení zadržován ve vojenském vězení.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz