Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Unijazz chce připomenout projektem Únor bílý památku obětí komunistické zvůle

21. 2. 2006 - PRAHA [Econnect/Unijazz]

Cyklus koncertů a dalších kulturních aktivit pod názvem Únor bílý připravilo na tento týden občanské sdružení Unijazz v břevnovském KD Kaštan. Cílem projektu je připomenout památku všech obětí komunistické zvůle. Únor bílý vyvrcholí tuto sobotu koncertem legendární undergroundové kapely Plastic People of the Universe, kde proběhně také křest jejich raritní živé desky The Garden is open.

„Přestože nechceme žít jenom minulostí a hledíme kupředu, cítíme, že bychom neměli zapomínat na oběti minulého režimu. Současně chceme také tímto cyklem připomenout výročí komunistického puče v roce 1948,“ prohlásil předseda Unijazzu Čestmír Huňát.

Projekt dnes zahájí poslechový pořad Jaroslava Riedela věnovaný Milanu Hlavsovi, na kterém lze slyšet nejen ukázky z tvorby Milana Hlavsy a PPU, ale také shlédnout unikátní videozáznamy ze společných vystoupení skupiny The Plastic People of The Universe s Frankem Zappou a s Allenem Ginsbergem a jediný profesionálně zaznamenaný koncert z Bratislavy v roce 1999 při příležitosti desátého výročí Sametové revoluce.

Ve středu 22. února bude na programu promítání dokumentárního filmu The Plastic People of The Universe od Jany Chytilové, který zachycuje různé etapy ve více než třicetileté existenci legendární rockové kapely, spjaté i s politickým vývojem naší země.

V e čtvrtek 23. února vystoupí Svatopluk Karásek se svým recitálem „zakázaného zpěváka“. V pátek 24. února bude možné shlédnout dva díly z dokumentárního cyklu České televize Bigbít věnované undergroundu, které natočil režisér Václav Křístek.

V sobotu 25. února projekt Únor bílý vyvrcholí koncert skupiny The Plastic People of The Universe, který je spojený se křtem desky The Garden is Open. Jedná se o společný projekt PPU a americké undergroundové legendy – beatnického básníka a frontmana americké hudebně-literární formace The Fugs – Edwarda Sanderse, který se uskutečnil loni v rámci Festivalu spisovatelů Praha.

„Plastici vznikli na protest proti uniformitě komunismu a byli „odsouzeni k naději“. Převzali písně skupin Fugs, Mothers of Invention a Velvet Underground a nakonec dohráli za mřížemi. Koncem sedmdesátých let pořádal Ed Sanders se skupinou Fugs benefiční koncerty, z jejichž výtěžku zakoupili a poslali Plastikům nové hudební nástroje.“

„Koncertní záznam je zajímavý nejen z hudebního hlediska – jeho originalitu podtrhují i literární intermezza, ve kterých Ed Sanders recituje poezii a glosuje svůj vztah k Plastikům, Praze i jednotlivým skladbám. Perličkou je anglická transkripce poezie řecké básnířky Sapfó a také skladba Magické noci, před níž krátce promluvil jeden z hostů večera Ivan Martin Jirous,“ uvedl ředitel Festivalu spisovatelů Praha Michael March.

Od středy 15. února probíhá v Popmuseu výstava All Tomorow’s Parties, mapující život a dobu Milana Hlavsy a Plastic People Of The Universe, a která nabízí ke shlédnutí unikátní a dosud nezveřejněné fotografie a dokumenty. Výstava potrvá do středy 15. března. Po celou dobu akce budou v Kaštanu k dispozici materiály Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz