Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Recyklovaný papír? Nemáme. Nevedeme.

5. 9. 2003 - PRAHA [Econnect]

Recyklovaný papír u nás běžně používá řada ekologických nevládních organizací a některé zahraniční firmy. Dokonce některé české podniky a instituce jej už přijaly jako součást "dobré firemní politiky", nebo prostě pochopily, že tak ušetří. V posledním roce jej začaly používat také některé úřady, jako například ministerstvo životního prostředí se svými podřízenými organizacemi či úřad ombudsmana, vážný zájem o recyklovaný papír projevil například i Senát či Všeobecná zdravotní pojišťovna. K osvětě a medializaci této změny přispěla zejména kampaň Šetrné papírování sdružení Arnika, které cíleně oslovuje i další úřady a instituce.

Zvyšující se zájem velkoodběratelů o recyklovaný papír v posledních několika letech potvrzují podle Jakuba Kašpara z ministerstva životního prostředí i samotní výrobci papíru a dodavatelé kancelářské techniky. Jaké možnosti má ale v tomto směru běžný spotřebitel, který chce třeba jeden balík recyklovaného kancelářského papíru, desítku obálek nebo vizitky na recyklovaném papíře? Na rozdíl od velkoodběratele jsou jeho možnosti dosti omezené až nulové, dalo by se říci. V běžném papírnictví (alespoň v Praze) totiž tento sortiment prakticky vůbec nekoupíte. "Prosím? Recyklované obálky? Myslíte takové ty hnědé?" odhaluje neznalost prodavačka v papírnictví v Lidické ulici. "To teda nemáme. Zkuste nějaké větší papírnictví." Podobnou odpověď ale dostanete i tam. "Recyklovaný papír ani dopisní obálky nedostáváme. Jenom velké sáčky máme z recyklu," říká prodavač ve větším papírnictví v Lazarské ulici. O něco lepší než s kancelářským papírem či obálkami je to například s tiskopisy pro podnikatele nebo s toaletním papírem či ubrousky. Ty při troše úsilí recyklované seženete.

Jak je to možné? "Bereme od dvou dodavatelů, ani jeden z nich recyklovaný papír prostě nenabízí," omlouvá se prodavač v Lazarské. Pan Kulík z ČSOP, který na tento nedostatek na trhu zareagoval a dodává zájemcům i menší množství recyklovaného papíru, to ale vidí jinak. "Papírnictví recyklovaný papír nemají, protože ho prostě neobjednávají," soudí Kulík. "Kdyby ho objednávali, tak by ho měli," dodává. Vedle nezájmu a neznalosti prodejců, patrně svou roli hraje i stále ještě poměrně nízký zájem spotřebitelů. To soudí i Milan Návoj, koordinátor kampaně Šetrné papírování.

Rozdíl mezi maloobchodem a velkoobchodem je skutečně propastný. S nepořízenou opouštím i Svět papíru - pražskou vzorkovou prodejnu OSPAPu. Ten je největším velkoobchodním dodavatelem papíru u nás a recyklovaný papír a další výrobky z něj velkoodběratelům běžně dodává. "Sem do prodejny ale recyklované obálky nedostáváme," říká prodavačka, přestože v nabídkovém katalogu OSPAPu jsou. "Pokud říkáte, že je dodáváme, tak bychom vám je mohli objednat. Budou ale balené po pěti stech nebo tisíci kusech," dodává na závěr. Menší množství vám tu neprodají, mají zřejmě obavu, že zbytek by už neudali.

Recyklovaný papír běžně nenabízí ani tiskárny. Chcete-li mít tedy vizitky či jiné tiskoviny na recyklovaném papíře, stojí to trochu úsilí a občas i nervů. V řadě tiskáren totiž pracovník či pracovnice, kteří přijímají objednávky vůbec neví, jestli v nabídce nějaký recyklovaný papír mají. Jinde se vás zase snaží nepravdivě přesvědčit, že "přeci veškerý papír je z 60% recyklovaný". "No když si myslíte, že vám to na recykl někde vytisknou…," rozloučili se se mnou nakonec v tiskárně na náměstí Svatopluka Čecha. Ale vytisknou. Pro skutečně profesionální tiskárnu totiž tisk na recyklovaný papír není vůbec žádný problém. I v Praze se několik takových už najde.

Na běžně dostupný recyklovaný papír i pro malospotřebitele si ještě nějaký čas počkáme. K jeho opomíjení však není pádný důvod. Recyklovaný papír se dnes už vyrábí ve srovnatelné kvalitě jako papír klasický (k dostání je dokonce i zcela "bílý" recyklovaný papír) a pro zákazníka je zajímavý i cenově (kancelářský papír je v současnosti cca o 30% levnější). Lze tedy předpokládat, že zájem o něj by byl podstatně vyšší, kdyby byl v obchodech běžně k dispozici. Cílená osvěta prodejců papíru by v tomto ohledu jistě neuškodila.


Monika Kašparová (Jansová)


O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz