Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romské ženy budou úřady informovat o svých problémech

13. 2. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Romské ženy rozešlou tento týden vládě, parlamentu, ministerstvům, krajům i obcím společné prohlášení, v němž chtějí upozornit na problémy, s nimiž se romská menšina v Česku potýká. Navrhnou také některá řešení. Dokument chtějí prezentovat i na slyšení v Evropském parlamentu. "V prohlášení shrneme vše, co romské ženy a matky trápí a chtějí to řešit," řekla ČTK jedna z pořadatelek dvoudenního setkání romských žen v Praze Martina Horváthová.

Dokument, který v sobotu schválilo osmdesát romských žen, se podle Hotváthové týká čtyř témat - zdraví, vzdělávání, životních podmínek a spoluúčasti Romů na veřejném životě.

V oblasti zdraví Romky například navrhují vytvoření zdravotního asistenta, který by byl jakousi spojkou mezi menšinou a zdravotnickými zařízeními. Už nyní podobnou funkci zajišťují dobrovolníci z neziskových organizací - doručují například pozvánky na vyšetření, seznamují Romy s prevencí a s antikoncepcí. "Chceme, aby tuto iniciativu převzal stát," uvedla Horváthová.

Při diskusi o vzdělávání se Romky podle Horváthové dotkly také nedávného verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde Česko vyhrálo spor se skupinou mladých Romů. Stěžovali si na to, že byli umístěni do zvláštních škol, aniž by byli jejich rodiče dostatečně informováni o důsledcích svého souhlasu. Podle evropského soudu ale diskriminováni nebyli. "Často se říká, že romští rodiče jsou v otázce vzdělání svých dětí pasivní, žaloba podaná k evropskému soudu ale ukázala, že to tak není. Přestože ale byli aktivní, dostali ve Štrasburku facku," řekla Horváthová.

Romské ženy ve svém prohlášení také zdůraznili nutnost vyšší informovanosti Romů o možnostech jejich zapojení do veřejného života. Chtějí například, aby se podporovala účast romské menšiny ve volbách. Řešit by se podle nich měly také otázky zaměstnanosti, bydlení a předsudků většinové společnosti vůči Romům.

Při posledním sčítání lidu se k romské národnosti přihlásilo asi 11.000 lidí. Podle odhadů však v ČR žije asi čtvrt milionu Romů. Podle informací romských sdružení je v některých oblastech i více než 90 procent příslušníků romské komunity bez práce. Rodiny se propadají do dluhů. Končívají pak často v holobytech. Na okrajích obcí a měst tak vznikají nová chudinská ghetta. Romové mívají i horší přístup ke vzdělání a zdravotní péči. Podle Horváthové se také romské ženy mnohem hůř mohou uplatnit než ostatní ženy v Česku.

První velkou konferenci romských žen pořádala v Praze ženská skupina Manushe. Ta je členem české ženské lobby, která je součástí Evropské lobby žen. Skupina Manushe vznikla v roce 2000, její název představuje ženskou obdobu romského slova manuš - člověk. Skupina usiluje o emancipaci romských žen a jejich vzdělávání, učí je nezávislosti a dodává jim sebevědomí. Kromě Prahy má svá centra i v Brně a Chomutově.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz