Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinka na webu - česko-německý větrný informační server

5. 8. 2003
-red- [Calla/ Econnect] -


Zájemci o informace z oboru větrné energetiky mohou začít využívat nový odborný internetový server - www.vetrnyserver.cz. Naleznou na něm dvojjazyčné česko-německé stránky s aktuálními zprávami a články z oblasti energetického využití větru. Důraz je kladen na zkušenosti z německé strany, které je možné uplatnit v České republice. Server chce také předkládat německy hovořící veřejnosti informace z dění na české větrné scéně. Na provozu serveru se podílí Sdružení Calla a organizace Ökologische Beratung Deutschland/Tschechien (Německo-české ekologické poradenství).

Projekt má napomoci k urychlení rozvoje větrné energetiky v České republice a zároveň ve svém důsledku umožnit větší příliv investicí do této oblasti. Větrná energetika, odvětví, které zažívá ve Spolkové republice Německo velký rozmach, je v České republice teprve v plenkách. Německo je na světové špičce místo ve využívání větrné energie. Instalovaný výkon větrných elektráren v Německu již překročil hranici 12 000 MW, zatímco v České republice byly do roku 2002 v provozu větrné elektrárny o výkonu pouze asi 5 MW. V Německu mohou již dnes postavené větrné elektrárny pokrýt okolo 4 % celostátní spotřeby elektřiny, větrná energetika tu zaměstnává cca 40 000 lidí.

„Přestože je Německo naším největším sousedem, dnešní přenos úspěšných zkušeností z této země ve využívání obnovitelných zdrojů energie je jen omezený. A to byl důvod, proč jsme se rozhodli zprostředkovat výměnu informací pomocí specializovaného serveru,“ řekl k projektu Edvard Sequens ze Sdružení Calla.

Jedna z autorek webu Neela Winkelmannová zmiňuje další oblast: „V současnosti se v České republice připravuje zákon o obnovitelných zdrojích energie. Tvůrci serveru by rádi poskytli zainteresované české veřejnosti na příkladu vzorového vývoje v Německu fakta a argumenty pro důslednou podporu větrné energetiky a pro podporu obnovitelných zdrojů energie vůbec.“

Na stránkách najdete překlady aktuálních článků a zpráv z českého a německého klasického a elektronického tisku na téma větrná energetika, slovníček faktů o větrné energetice a např. aktuální text návrhu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Můžete si objednat CD-ROM s názornými prezentacemi o větrné energetice, diskutovat na různá témata ve společném fóru - chcete-li, i s partnery na druhé straně česko-německé hranice. Můžete zde uveřejnit svůj inzerát, prohlédnout si aktuální instalovaný větrný výkon, poznamenat si zajímavé temíny a odkazy.

Realizace na české straně byla finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí ČR.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz