Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Česku se bude léčit 12 dětí z Iráku, tři přiletí 7. srpna

4. 8. 2003 - Herbert Brynda, Radio Praha

V českých nemocnicích se bude léčit 12 těžce nemocných Iráčanů, z nich 11 dětí a jedna mladá žena. Jedná se ještě o jednom chlapci, zatím ale není jasné, zda by zvládl převoz. První tři pacienti přiletí 7. srpna a nastoupí do Fakultní nemocnice Motol, uvedl v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme. Připomněl, že vláda schválila na toto léčení sedm milionů korun, další tři poskytne na humanitární pomoc Iráku a dodávku léků a stejnou částku na zprovoznění tamních zdravotnických zařízení.

"Jedenáct pacientů bude v Motole na klinice dětské chirurgie, první a druhé dětské klinice a na dětské kardiochirurgii, jednoho přijme klinika plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady," upřesnil mluvčí. Diagnózy jsou různé, většinou jde o důsledky válečných akcí.

Mluvčí Motola Eva Jurinová potvrdila, že tamní lékaři jsou na přijetí iráckých pacientů připraveni. "I když budou mít lékařské zprávy z vojenské nemocnice v Basře, naši lékaři si ještě udělají všechna potřebná vyšetření a pak rozhodnou o dalším léčebném postupu," uvedla. Jurinová uvedla, že nemocnice je připravena na jakýkoli počet dětí, které budou péči potřebovat. "Máme kapacity i špičková léčebná centra," řekla.

Děti přijedou v programu humanitárních evakuací zdravotně postižených Iráčanů, který 21. července schválila vláda. První tři doprovodí do Česka ministr obrany Miroslav Kostelka.

Miloš Bohoněk ze sedmé polní nemocnice sdělil, že to bude dvanáctiletá Zainab Razaqová, která potřebuje operaci sleziny, a desetiletá Bidur Abbasová, která se v Česku podrobí operaci srdce. Operace čeká i ročního Mohameda Ajada, který má potíže s močovými cestami. Dívky provázejí otcové, malého Mohameda matka.

Čeští lékaři již pečují o jedno irácké dítě, které s matkou zamířilo do Česka po svržení režimu Saddáma Husajna. Hassan Chaláf trpí dětskou mozkovou obrnou a léčí se rovněž v Motole.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Fakultní nemocnice Motol

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz