Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obhájci lidských práv žádají Google, aby přehodnotil spolupráci s čínskými cenzory

9. 2. 2006
Audrey Barrick (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva) [Econnect/Christian Post] -


Poté, co Google Inc. nabídl cenzurovanou čínskou verzi svého vyhledávače, začaly protestovat organizace na ochranu lidských práv proti porušování politické a náboženské svobody. Americká nevládní organizace Human Rights in China (HRIC) říká Googlu, že „jako největší korporace má šanci jít příkladem.“

HRIC provedla srovnání 4 portálů Googlu - Google.cn, Google.com.tw a Google.com v angličtině a v čínštině – aby ilustrovala, jak jsou určité vyhledávací dotazy odfiltrovány při použití Google.cn. Při vyhledávání frází jako „lidská práva v Číně“, „čínská komunistická strana“ nebo „trest smrti“, mnoho stránek nebylo možné nalézt prostřednictvím Google.cn ve srovnání s ostatními vyhledávači.

„Google se přidal k ostatním velkým technologickým společnostem jako jsou Microsoft a Yahoo!, které přijaly požadavky čínské vlády, aby získaly trh mezi rostoucí čínskou online populací,“ uvedla HRIC ve svém prohlášení.

HRIC srovnává nejnovější verzi vyhledávače Googlu se široce kritizovanými akcemi Yahoo Inc. a Microsoft Corp. Zatímco Yahoo předalo informace čínským úřadům, které vedly k uvěznění čínského novináře, Microsoft cenzuroval blog jiného čínského novináře.

“Místo soutěže o vedoucí pozici mezi korporacemi, tyto a jiné společnosti usilují o „pád na dno“ tím, že dělají ústupky, které oklešťují svobodu projevu a přístup k informacím v Číně,“ prohlásila HRIC.

Cenzurovaný vyhledávač vyvolává také obavy ohledně porušování náboženské svobody. Mnoha věřícím v Číně tak může být zabráněno při vyhledávání religiózních textů.

Předseda China Aid Association Bob Fu řekl, že čínští křesťané patří mezi časté uživatele internetu ze zhruba stomilionové online skupiny v Číně.

„Křesťané vytváří internetové chatovací místnosti, aby diskutovali o evangeliu a církvi. Tyto aktivity měly rostoucí vliv na duchovní úřady v Číně,“ řekl.

Fu také prohlásil, že čínská verze vyhledávače filtruje religiozní slova jako „Bůh“ a „Kristus“.

15. února se má konat slyšení v americkém kongresu, kde se bude přezkoumávat spolupráce Googlu, Yahoo! a Microsoftu s čínskými cenzory internetu. Yahoo! a Microsoft vydaly prohlášení, kde žádají vládu Spojených států, aby vedla v této záležitosti průběh slyšení.

Audrey Barrick (pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz