Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úlohou Británie v iráckém konfliktu se bude zabývat Mezinárodní trestní soud

29. 7. 2003 -, Econnect

-foto-
-foto-

Podnětem obviňujícím britskou vládu a premiéra Tonyho Blaira z válečných zločinů v Iráku se bude zabývat Mezinárodní trestní soud (International Criminal Court - ICC). Hlavní žalobce ICC Louis Moreno-Ocampo včera obdržel podnět skupiny řeckých právníků, podle kterých válka vedená s cílem odstranit bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna představovala porušení mezinárodních úmluv.

Athénská avokátní komora tvrdí, že disponuje důkazy o dvaadvaceti trestných činech, kterých se britští vojáci měli v Iráku dopustit. Prezident Athénské advokátní komory Dimitris Paxinos, právnička Zoe Konstantopoulou a právník Theodoros Mantas představili dokumentaci zahrnující 74 výstřižků z tisku a 13 videopásek, které informují o irácké válce. Na základě těchto informací zveřejněných v médiích připravila advokátní komora 22 obvinění týkajících se konkrétních incidentů: mimo jiné jde o vraždy iráckých civilistů a bombardování obytných čtvrtí.

Právníci požadují, aby úřad hlavního žalobce v tomto případě využil pravomoc ICC v záležitostech válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Úřad hlavního žalobce ICC přijetí podnětu Athénské advokátní komory potvrdil a hodlá jej přezkoumat.

Mezinárodní trestní soud je první stálou institucí, která má v kompetenci souzení nejtěžších zločinů. ICC má mezinárodní podporu; byl zřízen tzv. Římským statutem a disponuje pravomocemi k vyšetřování výhradně jednotlivců odpovědných za nejzávažnější zločiny mezinárodního významu, včetně genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Pravomoci tyto zločiny soudit zůstávají přednostně v rukou soudů jednotlivých států; ty jsou povinny využít v první řadě svých vlastních soudů a ICC zasáhne pouze tehdy, když národní soudy nebudou schopny či ochotny jednat. Pod pravomoc soudu by měl v budoucnu spadat i akt agrese.

S principem ICC však nesouhlasí Spojené státy americké, které argumentují obavou, že by souzení amerických občanů před ICC ohrožovalo národní zájmy USA. Zároveň vyzývají další země k podpisu bilaterálních dohod, které by ICC umožnily obejít a znemožnily tak souzení amerických občanů z nejtěžších zločinů. I proto, že je přistoupení k bilaterálním dohodám s USA častou podmínkou finanční pomoci chudým zemím ze strany Spojených států, je velmoc bránící se činnosti Mezinárodního trestního soudu terčem kritiky lidskoprávních organizací.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz