Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Demolice v památkové zóně Tejnka

14. 7. 2003 - Marek Šálek, Sdružení Tejnka

Radost z nově vyhlášené Památkové zóny Tejnka kalí zjištění, jaké stavby zde mají vzniknout. Bourat se má dům na rohu ulic U dvora a Šlikova, jehož místo má zaujmout rozlehlejší novostavba. Necitlivé budovatelské plány a demolice unikátní architektury z Dietzenhoferovy dílny (č.p.338) hrozí poblíž hostince Závěrka na rohu ulic Šlikova a Za Strahovem. Pokud by uvedené záměry měly být realizovány, dojde ke znehodnocení historického charakteru čtvrti. Celá oblast je nástupní trasou pro nákladně obnovenou poutní cestu z Lorety do Hájku, mohou tudy procházet návštěvníci nového rekreačního areálu Ladronka.

Minulý týden přijal pozvání na procházku novou Památkovou zónou Tejnka Jan Ruml, senátor pro Prahu 6. Za doprovodu členů sdružení, členky obvodního zastupitelstva Jaroslavy Hešíkové a novinářů z Večerníku Praha prošel ulicemi za Strahovem, U dvora a Šlikova. Zastavil se u někdejší kaple číslo 2 a dále v místech, kde hrozí demolice a nová výstavba. Nejvíc ho zaujal problém bývalé viniční usedlosti Závěrka, který si nechal od ing.arch. Michala Flašara podrobně vysvětlit a přislíbil osobní pomoc ve snaze odvrátit zbourání č.p. 338. Sdružení Tejnka se proti demoličnímu výměru odvolalo.

Dům č.p. 338 je pozůstatkem viniční usedlosti Závěrka a patří k posledním dokladům původního charakteru této části Břevnova. Usedlost byla umístěna při staré říšské cestě, která vybíhala ze Strahovské brány, a po staletí byla majetkem břevnovského kláštera. Je doložena účast K. I. Dientzenhofera při barokní přestavbě usedlosti v roce 1743. Dům je ukázkou vesnické stavby trojdílné dispozice se střední kuchyní, komorou a síní, s dochovaným záklopovým dřevěným stropem. Jeho likvidací a nahrazením novým objektem, který v nyní navrhované podobě nerespektuje původní hmotové řešení prostoru, dojde k nevratné devastaci.

Ministerstvo kultury ČR konstatovalo, že z památkové hodnoty je nepopiratelná skutečnost, že uvedené objekty jsou příkladem historické zástavby města. Tento názor byl podpořen vyjádřením Státního památkového ústavu (nyní Národní památkový ústav v hl. m. Praze) a odboru památkové péče Magistrátu hl.m. Prahy, který ve dne 18. 12. 2002 doporučil prohlásit předmětný areál za kulturní památku.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz