Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zastánci svobodného Tibetu se v říjnu v Praze sejdou s dalajlámou

20. 6. 2003 - PRAHA [Radio Praha]

Prosazování skutečné autonomie pro Tibet v rámci Číny a dodržování lidských práv a občanských svobod Tibeťanů bude hlavním tématem mezinárodní konference, která se bude v říjnu konat v Praze. S dalajlámou, tibetským duchovním vůdcem, se při ní sejdou zástupci skupin na podporu Tibetu z 250 zemí.

Skupiny jsou nevládními organizacemi, které podporují nenásilné hnutí za svobodu tibetského lidu. "Konference umožní skupinám sjednotit strategii při vedení jejich kampaní, a následně tak co nejúčinněji podpořit snahu tibetského vedení k otevření dialogu s Čínou," řekl ČTK místopředseda Senátu Jan Ruml. Konferenci zaštítil spolu s předsedou horní komory Petrem Pithartem.

Ruml stojí v čele mezinárodního výboru, který usiluje o zlepšení stavu lidských práv v Číně v souvislosti s olympiádou v Pekingu. Činnost skupin má podle Rumla podnítit čínské vedení k tomu aby "uvolnila politické sevření Tibetu" a uplatňovala v dodržování lidských práv takovou politiku, která by byla v souladu s mezinárodními standardy. Účastníci konference se kvůli tomu setkají i se zástupci exilové ústřední tibetské správy, která rovněž prosazuje nenásilnou formu prosazení práv Tibeťanů.

Národní a územní autonomii, náboženskou svobodu a společenské reformy měla zaručovat tzv.smlouva o mírovém osvobození Tibetu z roku 1951, která byla podepsána po obsazení této země čínskými vojsky. Čínské vedení však dále potlačovalo tibetské kulturní a zejména náboženské tradice a následné povstání v roce 1959 tvrdě potlačilo. Represe pokračovaly i poté.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz