Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

S Pražským Quadrianale návštěva ve světě divadla nekončí

1. 7. 2003 -, Econnect

Pražské quadrienale (PQ) Pražské quadrienale (PQ) o víkendu uzavřelo bránu do labyrintu scénografie, divadelní architektury a do svého "Srdce" – interaktivní výstavy lidských smyslů. 10. ročníku se účastnilo 50 zemí a navštívilo jej dvacet tisíc návštěvníků. „PQ je pokaždé výzvou k úvaze o divadle i o světě. Interval čtyř let proměňuje prostředky divadla se s průnikem nových technologií i nových kulturních vlivů dál vyspívá divadelní estetika.“ vysvětluje J. Malina, generální komisař PQ. Pohled do světa divadla otevírají i doprovodné akce, které ještě neskončily.

Zprávu o jedinečnosti jednotlivých kultur a jejich přesahu mimo vlastní hranice přineslo 50 národních expozic. Národní expozice mohl návštěvník vnímat jako scénografickou mapu světa plnou scénografických návrhů, kostýmů a rekvizit. Sekce divadelní architektura otevřela pohled na tvorbu divadelního prostoru v interakci: divadlo a město, divadelní prostor, osvětlení divadelního prostoru. Z cen mezinárodní porota udělila Zlatou trigu Velké Británii v kategorii národní expozice. Zlatou medaili v sekci divadelní architektury si odnesl italský architekt Rienzo Piano za architektonický komplex Parku hudby v Římě.

Uprostřed labyrintu Veletržního paláce se nacházela dřevěná konstrukce s mnoha chodbičkami a komůrkami. Věže na konstrukci představovovaly jeden z lidských smyslů - čich, hmat, chuť, sluch a zrak. Například ve věži zvuku vám pouští záznam mnoha rozličných skřeků, chrochtání, hlasů a do nich předčítá divadelník úryvky z Komenského díla. To jsme prošli Srdce Quadrienale – projekt založený na otevřeném tvůrčím procesu. Jednotlivé smysly se staly zadáním pro umělce různých zemí. Živé zvukové záznamy z projektu si k poslechu můžete naladit z archivu Radia Jelení

Jubilejní ročník PQ oživili odborné konference: mezinárodní teatrologická konference, mezinárodní setkání studentů divadelní vědy a zasedání Mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků. Školní sekce PQ měla, méně formální řešení. K dispozici volná prostranství pro performance, setkání a otevřené diskuse mezi studenty, scénografy a pedagogy. Program školní sekce vznikl ve spolupráci se vzdělávací komisí OISTATu (Mezinárodní organizace scénografů, divadelních architektů a techniků).

Pražské Quadriennale 2003 pořádá Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Hlavním městem Prahou a s podporou UNESCO. Přípravu a realizaci zajišťuje Divadelní ústav.


Pohled do světa divadla se ještě neuzavřel

PQ je bohaté i na doprovodné akce: v pražském Clam-Gallasově paláci byla otevřena výstava celoživotního díla scénografa Otakara Schindlera. Fotografie Viktora Kronbauera a přehlídka současné české divadelní architektury oživuje divadlo Globe. Svátek scénografů a scénografie oslavilo i Národní muzeum, které připravilo výstavu unikátních kostýmů tradičního japonského divadla nó. V Muzeu hlavního města Prahy retrospektiva prací předního řeckého scénografa Dionisise Fotopoulose.

Poznámka:

Radio Jelení

Radio Jelení je internetový projekt, který v roce 2000 vznikl pod záštitou Nadace a Centra Pro Současné Umění v Praze. Díky relativní (v současné době vlastně absolutní) nezávislosti na externích financních zdrojích muže RJ otevřít prostor pro vše co se nevejde (ale spíš co není pripušteno) do komerčních medií at už se jedná o zvuk, obraz nebo text. Zároveň nabízí možnost archivace veškerých audio-video-textových souboru v archivu OMA, kde jsou kdykoli později prístupné pro všechny zájemce.

Divadelní ústav

Divadelní ústav je informační a vědecká instituce. Hlavním posláním je poskytovat české i zahraniční veřejnosti komplexní informační služby z oblasti divadla. Aktuální informace z ČR a ze zahraničí poskytuje jednak v tištěném měsíčním Informačním servisu, zejména pak prostřednictvím informačního portálu http://www.divadlo.cz.

V Divadelním ústavu sídlí sekretariáty národních středisek mezinárodních nevládních divadelních organizací, z nichž nejvýznamnější je Mezinárodní divadelní ústav (ITI). Svou kancelář zde otevřel i významný projekt Evropské unie Culture 2000. Na půdě Divadelního ústavu funguje rovněž Kyliánova nadace s videotékou. Přirozenou součástí Divadelního ústavu se stalo specializované knihkupectví PROSPERO.

Divadelní ústav byl založen v roce 1959, je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR a od poloviny 70.let sídlí v barokním paláci v Celetné ulici.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz