Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cesta do cizích krajů? Pro miliony uprchlíků jediná volba

10. 6. 2003 - PRAHA [Econnect]

-UNHCR - Světový den uprchlíků-
-UNHCR - Světový den uprchlíků-

Chystáte se s blížícím létem na dovolenou, ať už s cestovkou k moři anebo se s partou přátel toulat po horách? Plánujete-li letět, s letenkou se vám možná do rukou dostane i letáček Komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR). Kartičku, která obsahuje základní informace o uprchlících v České republice i ve světě, uvozuje motto: Většina lidí cestuje pro zábavu, uprchlíci cestují ze strachu.

Kampaň probíhá ve spolupráci s cestovní agenturou GTS international – pracovníci všech jejích dvanácti poboček budou při příležitosti Světového dne uprchlíků, připomínaného 20. června, po dva následující týdny ke každé letence přidají i leták UNHCR. "Jsme vděční za ochotu, s jakou nám tato cestovní agentura vyšla s kampaní vstříc. Heslo kampaně je drsné, velmi přesně ale vystihuje to, co jsme chtěli říci. Letošní Mezinárodní den uprchlíků je věnován uprchlické mládeži a pokud vím, s GTS cestuje hlavně mládež – kampaň by jim mohla připomenout, že mnozí jejich vrstevníci vyrůstají v naprosto jiných, často velmi bezútěšných podmínkách," říká Marta Miklušáková z pražské kanceláře UNHCR.

Dvacátý červen jako Světový den uprchlíků byl vyhlášen rezolucí Valného shromáždění OSN v prosinci roku 2000 – do té doby byl tento den slaven jako "Den afrických uprchlíků". Světový den uprchlíků je každoročně věnován určité skupině, letos uprchlické mládeži. S blížícím se datem 20. června připomíná UNHCR ve všech 120 zemích, v nichž má své zastupitelské úřady, nejrůznějšími osvětovými akcemi úděl zhruba 20 miliónu lidí, kteří spadají do jeho mandátu.

"Spektrum programů je široké, od koncertů přes divadelní představení po konference a další osvětové akce," vysvětluje Marta Miklušáková. Pražská kancelář UNHCR připravuje Koncert pro uprchlíky, který je na programu pražského Rock Café v sobotu 21. 6. od půl deváté večer, v pondělí 23. června se pak pod záštitou poslance Svatopluka Karáska uskuteční v Poslanecké sněmovně oslava pro děti – uprchlíky s vynikajícími výsledky ve škole. V druhé polovině června proběhnou po celé republice výstavy fotografií z archivů UNHCR.

Podle informací Komisariátu OSN pro uprchlíky požádalo v loňském roce v České republice o azyl 8481 osob – tedy zhruba polovina oproti předchozímu roku. Nejvíce žadatelů – asi pětina – přišlo z Ukrajiny, druhou nejpočetnější skupinou jsou lidé z Vietnamu, dále následují žadatelé pocházející ze Slovenska, Moldavska, Gruzie, Ruska, Číny, Arménie, Indie, Běloruska a Iráku. Azyl byl udělen 103 osobám. Podle statistik UNHCR žilo k 31. 12. 2002 v ČR 1351 azylantů a 11068 žadatelů o azyl.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) má za úkol chránit uprchlíky a pomáhat jim po celém světě. Úřad byl založen v roce 1951 Valným shromážděním Organizace spojených národů s cílem pomoci přibližně 1,2 milionů uprchlíků, kteří se v důsledku druhé světové války neměli kam vrátit; byť byl mandát UNHCR zpočátku omezen na dobu tří let, dnes chrání a pomáhá více než 26 milionům lidí ve 119 zemích. Současným Vysokým komisařem Organizace spojených národů pro uprchlíky je Ruud Lubbers, nizozemský ekonom a politik, který se ujal své funkce v roce 2001.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz