Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hlavní kandidát Arniky na Ropáka, Švarc, skutečně získal titul

25. 4. 2003 - RNDr. Jindřich Petrlík, Arnika - Program Toxické látky a odpady

Nejžhavější kandidát Arniky na Ropáka roku 2002 – generální ředitel UNIPETROLu Ing. Pavel Švarc – nakonec skutečně získal nechvalně proslulý titul v anketě Dětí Země. Podle Arniky to znamená, že veřejnost vnímá kauzu Spolany Neratovice jako velmi závažný problém.

„Anketa Ropák roku neodráží jen názory ekologů. Ve více než stočlenné porotě jsou zastoupeny i osobnosti z kulturního či vědeckého světa. Je s podivem, že se vláda nechce tímto problémem zabývat ani přes naše četné urgence,“ uvedl RNDr. Jindřich Petrlík z Arniky, který Švarce na Ropáka navrhl.

Arnika měla pro nominaci Pavla Švarce řadu důvodů. UNIPETROL, hlavní akcionář Spolany Neratovice, například dosud tají podrobnou zprávu o haváriích, k nimž došlo při povodních. Při jednání na ministerstvu životního prostředí přitom slíbil, že tuto zprávu Arnice poskytne. UNIPETROL také dosud nezmapoval všechny zdroje toxických látek v areálu Spolany.

Generální ředitel UNIPETROLu podle Jindřicha Petrlíka nese vysokou část zodpovědnosti za tyto nedostatky, i za úniky toxických látek ze Spolany v době srpnových povodní i mimo toto období. Spolana dodnes neodškodnila žádné poškozené pěstitele.UNIPETROL stojí také za urychleným najížděním výroby provozů chlorové chemie, ve kterých v zápětí došlo k opětovnému úniku chloru.

Švarcův podnik rovněž ignoroval a ignoruje výzvy ke zjištění znečištění celého areálu Spolany toxickými látkami jako polychlorovanými dibenzodioxiny a dibenzofurany či polychlorovanými bifenyly (PCB). Arnika přitom loni na podzim odhalila kontaminaci Labe PCB. Spolana se touto látkou vůbec nezabývá a popírá, že by mohla být zdrojem znečištění. Průzkumy ale ukázaly, že PCB mohly z chemičky uniknout.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz