Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jste Ukrajinci? Vstup pro Ukrajince je zakázán...

13. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

- Disco Letná -
- Disco Letná -

Zábavní podnik Disco Letná diskriminuje Ukrajince. Tvrdí to sdružení Fórum Ukrajinců ČR, které sleduje stížnosti Ukrajinců na přímou diskriminaci – mezi nimi je i upozornění na odmítání možnosti vstupu na diskotéku. „Stejnou stížnost jsme obdrželi v sobotu večer. Skupině ukrajinských doktorandů byl odmítnut vstup do podniku Disco Letná s poukazem na to, že jsou Ukrajinci a tady nemají co dělat,“ informoval Boris Čykulay z Fóra Ukrajinců.

Sdružení se rozhodlo tuto poslední stížnost prověřit. „Proto jsme během necelé půl hodiny na místo přijeli. Vzápětí nám obsluha položila otázku: Jste Ukrajinci? Vstup pro Ukrajince je zakázán,“ popisuje Čykulay. Podobně si sdružení stěžoval i náhodný svědek ukrajinské národnosti, kterého obsluha rovněž odmítla.

Zákaz vstupu pro Ukrajince ovšem zaměstnanci diskotéky odmítli písemně potvrdit. „Přivolaná policejní hlídka se snažila incident ututlat. Nicméně na naše požádání byl na policejním oddělení o události sepsán protokol,“ říká mluvčí Fóra Ukrajinců, které o incidentu informovalo i kancelář Veřejného ochránce práv. Sdružení považuje situaci za velmi závažnou a jednání vedení podniku za nepřípustné, protože představuje porušení § 198 trestního zákona (Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení).

Podle nejnovějších informací Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je vztah Čechů k Ukrajincům obecně nedobrý. „Nejméně sympatičtí jsou nám občané z bývalého SSSR a občané balkánských států a nejhorší vztah máme k Romům,“ uvádí zpráva CVVM. Za nejméně sympatické Češi podle tohoto výzkumu považují Ukrajince a vedle nich Kurdy, Palestince a Afgánce. Sympatie či nesympatie národnostem přisuzujeme především podle jejich příslušnosti mezi vyspělé země, podle naší politické, kulturní spřízněnosti a také na základě toho, zda nás pojí společná historie, píše se ve zprávě.

Ukrajinci jsou přitom jednou z největších skupin žadatelů o azyl v České republice – podle údajů za rok 2001 o azyl za rok požádalo 4 416 Ukrajinců, kteří tvořili 24% žadatelů. Dalších 14% žadatelů pak tvořili žadatelé z Moldavska, 10% občané Rumunska. 8% žadatelů přišlo z Vietnamu, 7% z Indie a Gruzie a 6 % z Arménie. Podle Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra je pro lidi pocházející z rusky mluvících oblastí Česká republika častou cílovou zemí. Důvodem je kulturní a jazyková blízkost.


Jana Sobotková


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz