Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Medáci prohráli soud, ze Střešovic však odejít nechtějí

19. 2. 2003 -, Econnect

Soud s radnicí Prahy 6 prohrál Dobročinný spolek Medáků působící v pražských Střešovicích. Podle rozsudku musí sdružení opustit prostory tří střešovických domků, které užívá od roku 1998 bez nájemní smlouvy, a zaplatit soudní výlohy. Spolek proto do včerejška vyklidil z domků veškerý majetek občanského sdružení. "Sami však odejít nehodláme – založili jsme nový spolek a chystáme další kulturní akce. Doufáme, že se nám tímto krokem podaří poukázat na absurditu sporu s městskou částí a zachránit kulturně sociální projekt Alternativa pro staré Střešovice," říká zástupce Medáků Martin Skalský.

Nově založené sdružení nese název Ochotnická jednota Lípa slovanská a jeho program bude ryze kulturní, s převážným zaměřením na divadlo. "Ochotnická jednota bude do značné míry pokračovat v díle, které započal Spolek Medáků. Ten s kulturním aktivitami skončí a bude se věnovat již jen projektům z oblasti památkové péče, dokumentaci starých Střešovic a regeneraci veřejných prostranství," vysvětluje Skalský. Medáci se budou například účastnit správních řízení, budou vydávat propagační předměty a usilovat o výstavbu přírodního parku ve Střešovicích, na který již nechali zpracovat obsáhlou studii a sehnali zhruba půl druhého milionu korun od amerických dárců.

Radnice Prahy 6 by podle mínění Medáků zveřejnit dokumentaci o proběhlých výběrových řízeních na využití střešovických domků a prověřit jejich průběh – sdružení tvrdí, že veškeré dokumenty jsou již několik měsíců v rozporu se zákonem utajovány. Medáci opakovaně písemně žádali radnici o zveřejnění zápisů z jednání výběrových komisí i jednotlivých projektů, přihlášených do výběrových řízení – úřad však veškeré dokumenty tají. Odborné posudky související s výběrovými řízeními na využití objektu Starostřešovická 96 proto Medáci sami zveřejnili. Zmíněný domek získal do podnájmu někdejší manažer Paláce Akropolis a i když radnice Prahy 6 tvrdí, že předložil lepší projekt než Medáci, odmítá sdělit podrobnosti či konkurenční projekt zveřejnit. "Nyní se ukazuje, že k tomu má důvod," říká Skalský, podle nějž má konkurenční projekt velmi nízkou úroveň.

"Radnice Prahy 6 tvrdí, že nechápe, co Medáci myslí 'neprůhledností výběrových řízení'. Já to mohu vysvětlit: Bývalý starosta Pavel Bém mi přislíbil účast ve výběrové komisi a po několika týdnech jsem se dozvěděl o rozhodnutí této komise z tisku," komentuje situaci bývalý zastupitel Prahy 6 Rudolf Stein. "Ptal jsem se tedy na úřadě a chtěl jsem předložit všechny příslušné dokumenty; dlouho je nemohli najít, pak mě odkázali na správní firmu SNEO. Tam mi řekli, že dokumentace k řízení, které skončilo před necelým týdnem, je hluboko v archivu a bude obtížné ji vyhledat. Dodnes jsem se ani já, jako zastupitel městské části, k žádným podkladům výběrového řízení nedostal," dodává Stein, podle jehož slov bylo výběrové řízení "neprůhledné" a jednání rady Prahy 6 "velmi podivné".

Aktivity Medáků jsou přitom hodnoceny kladně; podobně vyznívá i posudek Jana Dvořáka, organizátora festivalů Přístí vlna – Next Wave, o záměru Medáků. “Projekt má nejsilnější argument právě v dosavadní praxi a zkušenosti předkladatele v programové nabídce,” uvádí Dvořák k hudební, divadelní, výtvarné, literární a další tvorbě. “Z těchto důvodů si dovoluji vybídnout novou radu Prahy 6 o hlubší a kontextuálnější pohled na dosavadní fázi výběrového řízení, v němž se zdá praxe předkladatele i jeho nabídka kulturního využití objektů bezkonkurenční, nejhodnotnější, nejpřínosnější a nejserióznější,” dodává Dvořák.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz