Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Humanitární dopad možné války

17. 2. 2003 -, BBC / Radio Praha

Ve švýcarské Ženevě se v průběhu uplynulého víkendu konala velká mezinárodní konference o humanitárních důsledcích možné války s Irákem. Delegáti mezinárodní konference upozorňují, že v případě války bude v Iráku nedostatek potravin. Dvoudenního jednání ve švýcarské Ženevě se zúčastnili zástupci vlád a humanitárních organizací z mnoha zemí, včetně těch, které sousedí s Irákem.

Spojené státy účast odmítly a Irák nebyl pozván proto, aby se předešlo zpolitizování akce.

Humanitární pracovníci se podle vlastních slov obávají, že případný konflikt bude mít negativní dopad na program ropa za potraviny, který se týká Iráku. Nedostatkem potravin může podle humanitárních organizací trpět nejméně 60 procent Iráčanů.

Dopad možné války by byl údajně mnohem horší, kdyby byla během případného bombardování zničena úroda. Sklízet se má už příští měsíc. Delegáti rovněž uvedli, že na humanitární pomoc se nyní vynakládá mnohem méně peněz, než tomu bylo dříve.

Na Václavském náměstí se sešlo na tisíc odpůrců války v Iráku

Kolem tisíce odpůrců války v Iráku se v sobotu v Praze sešlo na demonstraci, kterou zorganizovala KSČM v horní části Václavského náměstí. Ostré výpady v projevu předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka proti přípravě válečného konfliktu a české účasti v něm odměňovali účastníci bouřlivým potleskem. U sochy svatého Václava se shromáždili nejen starší lidé, ale i mnoho mladých. Na transparentech s protiválečnými hesly se nejčastěji opakovalo "Ne válce v Iráku, ne agresi USA".

Další protiválečné shromáždění v hlavním městě uspořádali členové Iniciativy proti válce s některými cizinci žijícími v Praze. Filozof Erazim Kohák v projevu zdůraznil, že neprotestuje proti Americe, ale proti politice George Bushe. S Kohákem přišla říct ne válce i jeho americká manželka Dorothy. K mluvčím se připojil také Iráčan Sabih. I on se vyslovil proti vojenské akci v jeho rodné zemi. Upozornil však, že irácký vůdce Husjan je nebezpečný a musí být svržen.

Za doprovodu policistů, orientálních melodií a skandování hesel "zastavte válku, zastavte Bushe" se dav odebral od Rudolfina přes řeku k úřadu vlády. Zde organizátoři nejprve přečetli a posléze předali zástupkyni úřadu petici adresovanou kabinetu Vladimíra Špidly. Obsahuje především požadavek odvrácení války v Iráku a odmítá jakoukoliv českou účast na případné akci. Protestní akce proti válce se konaly také na jiných místech České republiky i celého světa.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz