Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové občanské sdružení chce chránit Hendlův dvůr i další památky a přírodu v Praze 6

14. 1. 2003 -, Econnect / O.s. přátel Hendlova dvora

Občanské sdružení přátel Hendlova dvora, které vzniklo v listopadu 2002, bude působit převážně na území Horní Šárky, Hanspaulky, Baby, Horních Dejvic a přilehlých oblastí i celé Prahy 6. Zaměří se na ochranu kulturních památek, chráněných urbanistických celků a chráněných přírodních lokalit, okrajově se hodlá zabývat i chráněním jiných oprávněných zájmů a práv občanů ze zmíněných lokalit.

Nyní je aktuální především ochrana nemovité památky Hendlův dvůr. Dále pak jde o ochranu rotundy v ulici Duchoslávka, kapliček Na Pernikářce a "Velké louce", zbytku usedlosti dvora Na Pernikářce a Kotlářka, okolí Špitálky před plánovanou výstavbou, ochranu zříceniny na Babě, Zlatnice, chráněných ploch v Soborské a u Natanaelky, Paťanky a tamní tůně, pozemků pod ulicí Nad Paťankou, chráněného území Šárka-Lysolaje atd.

Svým působením hodlá Občanské sdružení pozitivně ovlivňovat stanoviska správních i státních orgánů při rozhodování o těchto kulturních památkách a zachování nejen Hendlova dvora pro potřeby občanů Prahy 6. Za další cíle považuje nejen ochranu životního prostředí, krajiny a památek před nevhodným a účelovým zneužitím, ale chce trvale sledovat a včas a důrazně upozorňovat na rozporuplná poskytnutá povolení stavebních úprav budov, které si zasluhují zvláštní pozornost.

Alarmující je skutečnost v chráněné lokalitě Baba, kde kvůli neprofesionálnímu přístupu správních úředníků Magistrátu hl.m. Prahy dochází k nenapravitelným škodám a doslova brutálním zásahům (viz např. Řezáčova vila). Osada Baba je výjimečná díky čistému funkcionalistickému uspořádání a architektuře z 30. let 20. století.

Sdružení se chce zasazovat o ochranu i dalších urbanistických celků v Praze 6 - novou výstavbou jsou např. ohroženy usedlost v ulici Na Pernikářce a Zvonická, pozemky pod Soborskou, Špitálka, kde je odsouhlasena výstavba 21 domů. Na Kotlářce dochází "pod dohledem památkářů" ke kácení většiny stromů, bez přizvání odboru městské zeleně či odboru životního prostředí Magistrátu atd.

Hendlův dvůr

Chráněné budovy Hendlova dvora by měly být ochráněny před necitlivou rekonstrukcí a dostavbami zamýšlenými současným vlastníkem - firmou Skanska-Stav s.r.o., a to nejen z historických důvodů.

Nové občanské sdružení přátel Hendova dvora za účasti nejen svých členů, ale i dalších - občanů i právnických osob - podpoří svými náměty i již rozpracovanými akcemi přeměnu této historické památky v historicko-kulturní centrum občanů celé městské části Prahy 6.

Sdružení vyzývá všechny k podpoře společensko-kulturních, dětských a rodinných akcí, které za účelem maximálního využití prostoru objektu čp. 152 sdružení připravuje. Jedná se např.o vytvoření divadelního spolku, mikulášskou zábavu, výstavy výtvarných prací či fotografií jak profesionálů, tak neprofesionálních výtvarníků, sběratelských burz, burzy dětského ošacení a sportovních potřeb, ekologických a naučných akcí, masopustního reje, oslavy Valentýna, sportovních akcí, koncertů rockových tzv. hanspaulských kapel. Dále připravuje pořady pro seniory a občany třetího věku, jako jsou pravidelné nedělní dechovky, společenské večery s besedami, setkání podnikatelů a sponzorů, literární večery apod.

Vyzývá také ostatní sdružení občanů - Junáka, Baby z Baby, dobrovolných hasičů, školy a další občanská družení (Klub za starou Prahu, společnost Šáreckého údolí, OS Hanspaulka, OS Červený vrch atd.) ke spolupráci tak, aby základního cíle, jež si nové občanské sdružení přátel Hendlova dvora stanovilo, bylo společnými silami dosaženo.

Setkání zástupců občanských sdružení a iniciativ, působících v příbuzných a okolních lokalitách a sledujících obdobné cíle se bude konat dne 15. ledna 2003 v salonku restaurace U Matěje v Praze 6, ulice u Matěje 1 v 18 hodin.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 3. 2004

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz