Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Human Rights Watch: Američtí úředníci se měli lépe připravit na násilí po 11. září

15. 11. 2002 -, Econnect

Američtí představitelé se po 11. září minulého roku intenzivně snažili udržet vlnu nenávistných zločinů: přesto se Arabové a muslimové - a také ti, koho útočníci za Araby či muslimy považovali, například Sikhové a Jihoasiaté - stávají oběťmi vražd, bití, žhářství, vyhrožování, výjimkou není střelba a útoky na mešity. Oproti době před teroristickými útoky v minulém roce zaznamenali pozorovatelé 1700 % nárůst takových útoků. Ve své zprávě My nejsme nepřítel (We Are Not the Enemy) to uvádí mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch.

Zpráva dokumentuje antiarabské a antimuslimské násilí a reakce na něj na lokální, státní i federální úrovni. Jedenačtyřicetistránkový dokument, založený na vyšetřování za pomoci policie, prokurátorů, komunitních aktivistů a obětí nenávistných trestných činů ze šesti měst (Seattle, Dearborn, Chicago, Los Angeles, Phoenix a New York), reflektuje kroky vládních úředníků směřující k prevenci a vyšetřování útoků, po 11. září 2001 pravděpodobných a předvídatelných. Zpráva také zkoumá rozsah a míru těchto kriminálních činů.

"Nemůžeme říci, že by vládní úředníci nedělali nic, když začaly útoky na muslimy a Araby. Ale měli být lépe připraveni," konstatuje Amardeep Singh, autor zprávy a pracovník Human Rights Watch pro Spojené státy. Po 11. září 2001 násilí proti Arabům a muslimům dramaticky vzrostlo: federálnív láda zaznamenala sedmnáctinásobný nárůst protimuslimských útoků, z osmadvaceti případů v roce 2000 na 481 v roce následujícím. Muslimské a arabské organizace obdržely přes dva tisíce hlášení o týrání, násilí a dalších zločinech, páchaných se snahou "pomstít se" za 11. září. V Chicagu a Los Angeles dokonce zaznamenali padesátinásobný nárůst útoků.

Odvetné násilí proti Arabům a Muslimům není ve Spojených státech ničím novým: zpráva HRW připomíná, že válka na Středním východě či terorismus proti Spojeným státům podobné nálady vyvolaly už mnohokrát v minulosti. Z historie tak bylo možné snadno předvídat, že začne ve zvýšené míře docházet k útokům na nyní zranitelnější členy muslimské a arabské menšiny - a na boj proti tomuto násilí není vláda Spojených států podle HRW dostatečně připravena.

Zpráva HRW oceňuje oficiální odsouzení nenávistných útoků po 11. září jako důležitý aspekt veřejné strategie, která chce odvetné násilí omezit. Americká vláda si ve svém konání ale protiřečí: svoje "antiteroristické" úsilí - včetně tajného zadržování imigrantů a vyslýchání tisíců lidí bez amerického občanství ze strany FBI - zaměřuje na Araby a muslimy. "Po 11. září padl na všechny Araby a muslimy ve Státech stín podezření," říká Singh. "Vláda může pomoci omezit odvetné násilí proti nim v okamžiku, kdy zaručí, že 'válka proti terorismu' je zaměřena na tresné činy a ne na celé komunity," uzavírá.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz