Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ředitelka Sdružení Jihočeské matky získala cenu německých ekologů

10. 10. 2002 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Bavorská pobočka největší německé ekologické organizace Bund Naturschutz udělila Daně Kuchtové ze Sdružení Jihočeské matky ocenění za její úsilí o zastavení jaderné elektrárny Temelín. Cena za ochranu přírody je v rámci organizace Bund Naturschutz nejvyšším oceněním a je udělována již dvacet let. Mezi její nositele patří např. novinář Horst Stern, dále šéf Národního parku Bavorský les dr. Hans Biebelreither nebo opat-aktivista Emmanuel von Niederalteich. Osobnosti se zahraničí byla cena udělena poprvé.

Bund Naturschutz vznikla v roce 1913 a v současné době má bavorská pobočka 177 000 členů a příznivců. Před pěti lety se této pobočce mimo jiné podařilo prosadit rozšíření Bavorského národního parku na dvojnásobek původní rozlohy a několik let vede úspěšnou kampaň proti geneticky manipulovaným potravinám. Se Sdružením Jihočeské matky spolupracuje německý Spolek ochránců přírody již deset let. V současné době je hlavní oblastí společného zájmu jaderná elektrárna Temelín a problematika chemické úpravny uranové rudy Mydlovary MAPE.

Jihočeské matky jednaly s evropskými poslanci

K otázce Temelína uspořádaly na konci září Jihočeské matky, Bund Naturschutz a další tři ekologické organizace diskusní večer pro poslance Evropského parlamentu (EP). Pozvání na diskusi přijalo 11 poslanců (z Německa, Rakouska a Lucemburska), za českou stranu se z pozvaných ministerstev (MŽP, MF, MZV) a politiků vládních stran nikdo nezúčastnil.

Během tříhodinového setkání se diskutovalo o vývozech elektřiny do Německa, o technických problémech Temelína, o dohodách z Melku a Bruselu, o konferenci o odstoupení z projektu Temelín a označování původu elektřiny. Zástupci německé organizace Bund Naturschutz připomněli, že „kvůli přebytkům elektřiny v Česku se elektřina z Temelína vyváží hlavně k nám do Německa za nižší než výrobní ceny. Drobní spotřebitelé v ČR na vývozy doplácejí a nemohou zvolit dodavatele elektřiny. Toto je zcela proti pravidlům soutěže v EU, což nám potvrdili jak poslanci Evropského parlamentu, tak dopisem i komisař Monti”.

Podle účastníků z řad ekologických organizací se podařilo navázat s poslanci EP dobré vztahy. Společně budou prosazovat znovuotevření protokolů kapitoly energie, dodržování pravidel EU v oblasti vývozů elektřiny, změnu smlouvy Euroatom a prosazení označování původu elektrického proudu.


Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz