Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soukromí, otevřená společnost a odezva 11. září

11. 9. 2002 -, Econnect

Minulý víkend proběhla v Londýně konference při příležitosti prvního výročí událostí z 11. září. Konference s názvem "Privacy, open society & the challenge of September 11th" se zaměřila především na důsledky a dopady této tragické události v podobě omezování základních lidských práv, jako je právo na ochranu soukromí, svobodu vyjadřování a svobodu shromažďování pod záminkou zvyšování bezpečí. Akce byla organizována britskými neziskovými organizacemi Privacy International (PI) a the Electronic Privacy Information Center (EPIC) a zúčastnili se jí zástupci mnoha organizací z celého světa zabývající se touto problematikou.

Události 11. září umožnili vytvořit nebývalý tlak na taková základní lidská práva, jako je právo na soukromí, svobodu vyjadřování a svobodu shromažďování. Národní bezpečnostní složky a agentury na celém světě využili této příležitosti k rozšíření svých pravomocí. Velmi často tak činí bez možnosti veřejné kontroly a bez vyváženosti mezi transparentností svého konání a odpovědností za jeho důsledky. Zákonodárci pak přispěchali s vyhlášením velmi omezujících "bezpečnostních norem" bez možnosti veřejné diskuse o nich. To vše pod záminkou potřeby ochrany před terorismem.

Otázkou však zůstává, jakou budoucnost mají v této éře zvýšeného zájmu o bezpečnost veřejnosti občanské svobody a otevřená společnost. Právě na tuto otázku se pokoušela najít odpověď celá řada osobností angažujících se v oblasti ochrany lidských práv a svobod. Jednotliví vystupující diskutovali témata jako rozvoj sledování, zásahy do soukromí, svoboda projevu a cenzůra, možnosti a limity národní bezpečnosti, působení bezpečnostních složek a agentur, soukromí ve finančních otázkách, zjišťování identity, sledovací systémy a technologie a mnoho dalších. Ve všech případech byla zdůrazňována úloha občanské společnosti při odhalování těchto nemorálních (a mnohdy i nelegálních) aktivit.

Podkladem a zároveň výstupem dvoudenního setkání se stala publikace vydávaná PI a EPIC s názvem Privacy and Human Rights 2002. Jedná se o každoroční zprávu vydávanou výše zmíněnými organizacemi, která analyzuje respektování práva na soukromí ve více než 50 zemích světa. V letošním roce se zpráva zaměřila specificky na dopady událostí 11. září 2001, na respektování soukromí a občanských svobod. Celou zprávu v angličtině ve formátu .pdf je možné ztáhnout zde (odkazy dole na stránce).

Více informací a souhrn témat diskutovaných v rámci konference můžete najít v Komentářích pod názvem Právo na soukromí ? Na to zapomeňte !

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Petr Bittner

Správce oblasti Občanský sektor a Informační servis pro NNO.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz